Ben je bezig met project planning voor je bedrijf en wil je weten waar je rekening mee moet houden? Dan is het handig een risicoanalyse voor je bedrijf te maken. Met een risicoanalyse breng je mogelijkheden en risico’s in kaart. Hier kun je vervolgens op inspelen in je planning van projecten of zelfs voor het gehele bedrijf. In dit artikel vertellen we je waarom je een risicoanalyse voor je bedrijf zou moeten doen en hoe je dit aan kan pakken.
Wat is een risicoanalyse eigenlijk?
Een risicoanalyse is – zoals het woord al aangeeft – een analyse van risico’s. Met een risicoanalyse breng je in kaart wel kansen er voor je bedrijf zijn en met welke risico’s je organisatie rekening moet houden. Een risico is niet direct een gevaar, maar kan dit in de toekomst wel worden. Eventuele risico’s wil je dus in de kiem smoren en met een risicoanalyse kun je dit tijdig doen. Na de analyse pas je vervolgens je project planning op de risico’s aan, zodat je het beste uit je bedrijf kan halen.
Welke type risicoanalyses zijn er precies?
Er zijn verschillende soorten risicoanalyses. De twee meest bekende analysemethoden van kansen en gevaren zijn de SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats) en SPARK van KPMG (Simplified Process for Analyzing Risks by KMPG).
Een SWOT-analyse, wordt ook wel een sterkte-zwakteanalyse genoemd, de analyse laat in een oogopslag zien waar kansen liggen voor een onderneming en welke extra aandacht vraagt. Aan de hand van Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats (SWOT) maak je een momentopname van je bedrijf (sterktes en zwaktes). En zie je hoe je bedrijf zich verhoudt tot andere bedrijven op het gebied van kansen en bedreigingen.
Ook de tweede analyse van KPMG genaamd SPARK richt zich ook op bedreigingen en risico’s voor een bedrijf maar gaat zelfs nog een stap verder. De methode biedt naast een analyse van bedreigingen en risico’s ook ondersteuning bij het ontwikkelen van informatiebeveiligingsbeleid en beveiligingsmaatregelen.
Iedere risicoanalyse is er op berust om de kwetsbaarheid en zwakte van je bedrijf in kaart te brengen. Hiermee kun je mogelijke dreigingen voorkomen. In de risicoanalyse wordt bepaald hoe groot de dreiging is en in hoeverre je hierop in moet spelen. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor je bedrijf en interne processen en project planning. Je wilt niet over één nacht ijs gaan. Uiteindelijk maak je een balans op en kijk je of de kosten van de oplossing opwegen tegen de kosten van de impact van de mogelijke dreiging.
Risicofactoren om rekening mee te houden
Er zijn twee soorten risico’s, gedeelde risicofactoren en risicofactoren specifiek voor jouw onderneming. Veel organisaties lopen dezelfde risico’s, dit zijn de gedeelde risicofactoren. Iedere bedrijfsleider kan een verkeerde beslissing nemen of een bedrijfsproces kan falen…
Daarnaast zijn er risico’s die specifiek zijn voor jouw onderneming. Bij dit soort risico’s kan je onderscheid maken tussen externe en interne risico’s. Bij externe risico’s kan je denken aan de ligging van je bedrijf, de politieke situaties in het land waar je bedrijf zaken doet, economische factoren en de natuur. Ook technologische ontwikkelingen vallen onder externe factoren. Bij interne factoren gaat het om beleid en uitvoering binnen jouw bedrijf. Je kijkt dan naar de mate van interne organisatie, risico van het personeel en de heersende bedrijfscultuur.
De volgende stap in de risicoanalyse
Heb je de risico’s voor je bedrijf in kaart gebracht, dan bepaal je daarna welke risico’s prioriteit hebben. De prioriteiten kan je dan mooi visueel beeld in een grafiek verwerken en met kleur van elkaar onderscheiden. Elk risico vraagt om een reactie. Voorbeelden hiervan zijn: vermijden, verminderen, overdragen of accepteren. De gekozen reactie verwerk je vervolgens in de projectplanning. Je gaat bepaald materiaal, handelingen en/of gedrag of beleid vermijden, verminderen, overdragen of accepteren.
Tot slot: evaluatie
Het beheren van dreigementen en risico’s is een doorlopend proces. Immers, jouw bedrijf en de omgeving veranderen bij het miste en geringste. Je risicoanalyse dien je dus tussentijds te evalueren. Zodat je de projectplanning tijdig kan aanpassen wanneer de oplossing niet meer doet wat het zou moeten doen.
We hopen je een duidelijk beeld te hebben gegeven hoe een risicoanalyse werkt en hoe je deze analyse toe kan passen in jouw bedrijf. Wil je meer weten over de werking van een risicoanalyse, of wil je hulp bij project planning? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.