Begin de dag goed met deze 9 tips!

0

Een goed begin maken aan je dag is nog best lastig. Want geef toe, bijna niemand geniet ervan om om 7 uur ‘s ochtends op te staan om vervolgens om half 9 op het kantoor te zijn. Vaak zijn we bij het opstaan al meteen niet zo vrolijk, want je wil liever nog even blijven liggen. Toch doen we het elke dag. Wellicht dat je, als je momenteel thuis werkt, íets later kan opstaan dan normaal, maar dan nog zijn we met een pensioenleeftijd die richting de 70 trekt voorlopig nog niet van het vroege opstaan af. Dus laten we vanaf nu een vroeg, maar ook een goed begin aan onze dag maken.

Ochtendroutine

OkĂ© okĂ©, ik weet dat wat ik nu ga zeggen niet voor iedereen goed zal vallen, maar luister. Ik had het hierboven over het kleine beetje dat thuiswerkers tegenwoordig kunnen uitslapen, omdat ze niet naar het kantoor hoeven te reizen. Kunnen we niet nu tijdens het tijdperk van het thuiswerken toch ervoor kiezen om niet ‘uit te slapen’, maar gewoon op tijd op te staan? Ik hoor jullie al denken; “Maar we hebben het al druk en het voelt zo fijn om iets langer in bed te kunnen blijven liggen.” En dat klopt ook, ik zal toegeven dat ook ik liever een paar minuutjes extra slaap pak. Maar
 vroeg opstaan is in dit geval niet alleen maar vroeg opstaan. In die extra tijd die we nu hebben, kunnen we rustig wakker worden en een ochtendroutine ontwikkelen. Talloze pagina’s schrijven over hoe belangrijk het is om een ochtendritueel te hebben. Zo’n ochtendroutine hoeft niet heel uitgebreid te zijn en kan je zelf invullen. In dit blog geef ik je een aantal suggesties van dingen die jij kunt betrekken in jouw ochtendroutine.

Sporten

Het is welbekend dat ‘s ochtends sporten een positief effect zou hebben op het begin van onze dag. Van sporten zou je direct meer energie krijgen, waardoor je de dag meteen goed begint. Om sporten in jouw ochtendroutine te verwerken hoef jij je niet te erg uit te gaan sloven. We kennen allemaal die mensen die speciaal ruim een half uur eerder opstaan om een hele workout te doen of een flink rondje hard te lopen. Heb jij daar nou allemaal geen zin in? Dat geeft echt niet! ‘Sporten’ kan in dit geval ook heel minimaal zijn. Je kan bijvoorbeeld een aantal yoga-poses aannemen of een rondje lopen in plaats van rennen. Het gaat er gewoon om dat je lichaam even goed in beweging komt. Dit is overigens naast een goed begin van de dag ook gewoon heel gezond en draagt weer bij aan je 60 minuten matige inspanning per dag.

Eet wat!

Mensen ontbijten om allerlei redenen niet en soms klinken die redenen nog best goed ook. De waarheid is echter dat het gezegde klopt. Het ontbijt is echt de belangrijkste maaltijd van de dag. Op tijd ontbijten zorgt ervoor dat je je dag begint met energie in je lichaam en geconcentreerd aan de slag kunt. Het zorgt er ook voor dat je de rest van de dag regelmatiger eet, wat allemaal bijdraagt een betere gezondheid een makkelijkere gewichtsregulatie. Het is ook niet zo gek dat je lichaam ‘s ochtends graag wat binnen krijgt. Je hebt de avond en nacht ervoor tenslotte zo’n 10 uur niks meer gegeten!

een goed begin door koffie

Drink koffie

Te veel koffie is niet heel goed voor je gezondheid, maar een redelijke hoeveelheid kan geen kwaad. Wat te veel is, is voor iedereen verschillend, maar het advies van het Voedingscentrum is om maximaal ongeveer 5 koppen koffie te drinken op een dag. We weten allemaal wel welk effect koffie heeft op je energieniveau en daarom kan het een goed onderdeel zijn van je ochtendroutine. Koffie kan ook zelfs risico’s op Parkinson, Alzheimer en Diabetes type 2 verkleinen. Een hele belangrijke ‘maar’ is hier dat het dan gaat over koffie zónder melk of suiker! Koffie drinken kan dus goed zijn, maar drink dan niet te veel en probeer eens een zwart bakkie.

Ga op tijd naar bed

Deze tip begint eigenlijk al de dag van tevoren. Op tijd gaan slapen draagt uiteraard bij aan hoe uitgerust we ons ‘s ochtends voelen. Als we beter uitgerust zijn, kunnen we ons beter concentreren op belangrijke taken en langer zonder vermoeidheid doorwerken. Genoeg slaap kan overigens ook bijdragen aan het goed verwerken van emoties en gebeurtenissen van de vorige dag en zorgt ervoor dat je beter onthoudt wat je overdag hebt geleerd. En geen zorgen als je door het op tijd naar bed gaan een bepaalde serie of film niet af kunt zien. Tegenwoordig zijn er genoeg manieren om dingen terug te kijken.

Verheug je ergens op

Wat ook kan helpen om de dag goed te beginnen is om als je opstaat je eens te bedenken naar welke dingen je op die dag uitkijkt. Zie je iemand die je lang niet meer hebt gezien? Misschien ben je wel van plan iets heel lekkers te koken of heb je op vrijdag wel gewoon zin in het weekend. Als je zo even snel niets kan bedenken, doe dan je best om een hoogtepunt te creëren. Het kan zo klein of groot zijn als je zelf wil. Zolang je maar iets positiefs hebt om naartoe te werken.

Luister je lievelingsmuziek

Als jij net zoveel van muziek houdt als ik, dan is deze tip voor jou. Ik kan zelf helemaal opladen met een goede playlist. Het kan dan ook enorm helpen om ‘s ochtends bij het aankleden, douchen of bijvoorbeeld bij het rondje lopen, zoals ik hierboven al noemde, fijne muziek te luisteren. Het vult je met een positief gevoel, waardoor je meer zin kan krijgen in de dag. Gelukkig zijn er op bijvoorbeeld  Spotify of Youtube genoeg leuke playlists te vinden. Als er voor jou niks bij zit, kun je natuurlijk ook zelf een speciale ‘ochtendplayslist’ maken.

Houd het vast

Om de rest van de dag ook goed te laten verlopen moet je dat positieve gevoel natuurlijk wel even doorzetten. Je hebt er tenslotte niets aan om een goed begin te maken en vervolgens je energie weer kwijt te raken. De volgende dingen kunnen jou helpen om jouw frisse ochtendgevoel vast te houden.

verzorg jezelf met water

Verzorg jezelf goed

Jezelf goed verzorgen kan op allerlei manieren. Het gaat van goed eten, naar genoeg drinken, tot aan genoeg pauzes nemen. Je hebt nu dus ontbeten, super goed! Houd dit dan vast. Ga rond een redelijke tijd lunchen en eet als tussendoortje een lekkere appel of een mandarijntje. Eet dus genoeg en eet als het even kan ook iets gezonds. Genoeg drinken doe je bij voorkeur met gewoon water. Ja 5 koppen koffie kan prima op een dag, maar drink tussendoor ook een lekker glas koud water. Dit is het gezondste en het beste voor je lichaam wat je kunt drinken. Ook pauzes zijn belangrijk. Je kunt niet eeuwig doorwerken, dus verdien je af en toe een pauze. Als je dan pauze hebt. Loop dan eens een rondje, ga eens naar buiten en geniet van de buitenlucht. Luister goed naar je lichaam en zorg ervoor.

Zorg voor genoeg zonlicht

Het vangen van zonlicht helpt ons lichaam om vitamine D aan te maken. Dat is een vrij bekend feit. Wat misschien minder bekend is, is dat vitamine D het risico op een heel aantal ziektes kleiner maakt en dat een laag vitamine D-gehalte de kans om depressief te worden flink verhoogt. Het krijgen van genoeg zonlicht is dus best wel belangrijk. Ook bij deze tip komt terug dat een rondje lopen veel goede invloed kan hebben op je gezondheid en op je humeur. Een kwartiertje in de zon liggen kan ook al veel doen. (Lig je erg lang in de zon, smeer je dan wel even goed in.) Vitamine D wordt gelukkig niet alleen bij stralend weer aangemaakt, maar zelfs bij bewolking zal het zonlicht en de buitenlucht een positief effect hebben.

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken is op de lange termijn heel belangrijk. Door ergonomisch te werken let  je erop dat je lichaam in een goede houding zit. Er wordt dan rekening gehouden met de gewrichten en spieren. Dit draagt dus bij aan hoe lang jij het kan volhouden om op een stoel te blijven zitten, zonder pijn te krijgen aan je rug of polsen. Op Het Kantoorkompas hebben we een hele categorie gewijd aan blogs over ergonomisch werken.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Hallo, ik ben Julia de Bruin. In het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper. Naast mijn fulltime baan vind ik het ook erg leuk om te schrijven. Ik vind ergonomisch werken heel belangrijk. Veel mensen krijgen lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een verkeerde stoel en verkeerde zithouding. Een fitte werknemer is een goede werknemer! Daarom ga ik graag voor jullie op zoek naar de beste tips over goede ergonomische werkplekken en bijvoorbeeld een goede ergonomische zithouding.

Leave A Reply