Alles wat je moet weten over factoring: wat is het en hoe werkt het?

0

Factoring, heb je er al eens van gehoord? Praktijk leert dat veel mensen niet bekend zijn met factoring. Dus als je denkt “nog nooit van gehoord”, lees dan vooral verder. Dit artikel leert je wat factoring is en hoe het werkt.

Wat is factoring?

Simpel gezegd betekent factoring het financieren van facturen. Wellicht komt de volgende situatie je bekend voor: je opdrachtgever hanteert een betalingstermijn van 30 tot misschien wel 90 dagen. Tijdens deze betalingstermijn zit je geld vast in facturen. Door middel van factoring kun je jouw facturen direct laten uitbetalen.

Het factorbedrijf betaalt de factuur aan je uit en neemt hierbij de betalingstermijn over. Kortom, je omzeilt door middel van factoring de betalingstermijn en beschikt direct over liquide middelen, zonder hiervoor een schuld aan te gaan. Het geld dat aan je uitbetaald wordt is immers je eigen geld.

Factoring is niet alleen geschikt voor grote bedrijven; ook zzp’ers en mkb’ers kunnen gebruik maken van de dienst.

Hoe werkt het?

Ieder factorbedrijf heeft zijn eigen werkwijze, maar in de praktijk is de werking hetzelfde. Je opdrachtgever wordt gecontroleerd op kredietwaardigheid. De kredietwaardigheid zegt iets over de mate waarin een opdrachtgever aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Deze uitkomst is belangrijk, omdat het een indicatie geeft dat een opdrachtgever de financiële middelen heeft om de factuur te betalen. De kredietwaardigheid kan met een ratingprogramma worden gecontroleerd of, indien het factorbedrijf een kredietverzekering heeft, bij de desbetreffende verzekeraar.

Als de uitkomst van de kredietwaardigheid met een groen lichtje beoordeeld wordt, dan kunnen de facturen van die opdrachtgever gefinancierd worden. Is de beoordeling echter negatief, dan kunnen de facturen niet gefinancierd worden. Is de kredietwaardigheid van een opdrachtgever positief beoordeeld, dan ontvang je een offerte. Als je akkoord gaat met de offerte, dan wordt de factuur overgekocht.

Afhankelijk van het factorbedrijf wordt het geld binnen 3 tot 5 dagen op je rekening gestort. Hierna neemt het factorbedrijf de betalingstermijn over. Afhankelijk van welk factorbedrijf je kiest, wordt ook het debiteurenbeheer en/of betalingsrisico overgenomen.

De voor- en nadelen van factoring op een rijtje

Factoring heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen van het gebruik van factoring

  • Direct beschikking over je geld.
  • Factoring is beschikbaar voor nieuwe bedrijven.
  • Tijdens het gebruik van factoring behoud je een goede kredietwaardigheid.
  • Afhankelijk van welk factorbedrijf je kiest, wordt ook debiteurenbeheer en/of betalingsrisico overgenomen.

Nadelen van het gebruik van factoring

  • De inzage die een factorbedrijf verkrijgt in je financiële positie kan als een nadeel worden ervaren.
  • Verlies van marge door de kosten die het factorbedrijf rekent voor de dienstverlening.

Ik heb interesse in factoring, wat nu?

Als u denkt dat factoring iets voor jou is, dan is het belangrijk om te beginnen met research. Er zijn verschillende soorten factoringbedrijven en ieder bedrijf is anders. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar het bedrijf dat het beste bij je past. Laat je hierbij niet alleen verleiden door de prijs, maar kijk ook naar de bijbehorende voordelen. Belangrijke factoren om mee te nemen in je besluit zijn:

Debiteurenbeheer

Niet alle factorbedrijven nemen debiteurenbeheer over. Als het factorbedrijf dit wel doet, kan dit je veel tijd schelen. Je hoeft namelijk zelf niet achter je facturen aan te gaan als deze te laat betaald worden. Daarnaast houd je de relatie met je opdrachtgever commercieel.

Faillissementsrisico

Als je opdrachtgever failliet gaat, dan neemt in sommige gevallen het factorbedrijf dit risico over.

Daarnaast is het aan te raden om ook even telefonisch contact op te nemen met de factorbedrijven. Bij sommige factorbedrijven is er namelijk maatwerk mogelijk. Telefonisch contact is de beste manier om er snel achter te komen of er voor jouw factuur meer mogelijkheden zijn. Je krijgt hierdoor precies het juiste aanbod.

Dit artikel werd je aangeboden door FreelanceFactoring, specialist in factoring voor ondernemers. Ondernemers zijn divers en van alle markten thuis. Hierdoor is het lastig om voor alle ondernemers één standaard te hanteren. FreelanceFactoring biedt daarom maatwerk aan, zodat er voor alle klanten een passend aanbod komt. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply