Zo verhoog je zelfdiscipline en productiviteit op je werk

0

Heb je ook weleens helemaal geen zin om naar je werk te gaan? Of zit je op kantoor wezenloos voor je uit te staren? Productiviteit komt niet automatisch aanwaaien, je hebt er uithoudingsvermogen en concentratie voor nodig. En die wordt steeds op de proef gesteld door een zoemende telefoon of de nieuwtjes op Facebook. Het kan het bereiken van je doelen flink belemmeren. Hieronder vind je daarom een aantal tips om je zelfdiscipline en productiviteit op de werkvloer te verhogen.

Maak een to-do lijst

 Zorg dat je de kans hebt om taken weg te werken voordat je meer werk op de lijst zet. Niets  veroorzaakt zoveel stress als een to-do lijst die maar blijft groeien zonder dat er taken afgevinkt kunnen worden. Ook is het belangrijk om je op één taak tegelijk te richten. Multitasken lijkt misschien handig, maar in de praktijk zorgt het vaak voor onnodig veel stress en slordig werk.

Stel prioriteiten

 Soms kan de hoeveelheid werk die er gedaan moet worden overweldigend zijn. Door vast te stellen welke van de taken het belangrijkst is kun je structuur aanbrengen in jouw to-do lijst. Wees kritisch: door de leuke taken eerst te doen maak je het jezelf uiteindelijk alleen maar moeilijker. De vervelende taken moeten immers ook gedaan worden, en door ze uit te stellen blijf je ertegenop zien. Breek grote projecten op in kleinere delen. Dit vergroot de overzichtelijkheid van het werk en zorgt ervoor dat de hoeveelheid taken die gedaan moet worden minder intimiderend is.

Zet deadlines

 Vaak staan er vooraf al deadlines voor het werk dat je moet doen. Slim is echter om jezelf ook nog een persoonlijke deadline te geven. Door een deadline te stellen die iets eerder ligt dan de eigenlijke deadline weet je zeker dat je op tijd klaar bent en hou je soms zelfs nog tijd over om nog een keer over het werk heen te gaan om zo te checken of alles echt goed gedaan is. Werken onder een hoge tijdsdruk levert vaak stress op, wat productiviteit in de weg zit. Door te zorgen dat het werk ruim op tijd af is verbeter je niet alleen de kwaliteit van het werk maar ook je eigen gemoedsrust.

Daag jezelf uit

Om productiviteit te verhogen en niet in een sleur terecht gekomen is het slim om jezelf uit te dagen. Doe eens wat meer op een dag dan je van jezelf gewend bent: maak een extra opdracht of schrijf een aantal pagina’s meer dan normaal. Hou het echter wel haalbaar. Onrealistische doelen leiden vaak tot teleurstelling. Door het niet halen van je doel kun je erg gedemotiveerd raken. Om dat te voorkomen is het slim om te zorgen dat je een doel stelt waarvan je weet dat het het een spanende uitdaging is, maar die realistischer wijze wel te halen is.

 Creëer een nette werkplek

Niets veroorzaakt zoveel afleiding als een rommelige werkplek. Zorg dus dat jouw werkplek schoon en opgeruimd is. Alle spullen die niet bijdragen aan het project waar je mee bezig bent, kun je het beste opbergen. Zo voorkom je dat je aan de slag gaat met irrelevante zaken. Hou het werk overzichtelijk door alles een eigen plek te geven, bijvoorbeeld aparte mappen voor alle documenten die je gaat gebruiken.

Dit zijn een aantal simpele maar effectieve stappen om jouw werkdag gemakkelijker en aangenamer te maken. Door deze tips toe te passen zal ook jouw zelfdiscipline en productiviteit op werk direct verhogen. Na een paar uurtjes hard werken waardeer je de vrije uren op een nieuwe manier.

Dit artikel wordt aan geboden door Brugman  en van der Zijden: Kantoorvakhandel.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply