5 tips voor de werving en selectie van nieuw personeel

0

Het vinden van nieuw personeel kan nog een hele uitdaging zijn. Het is niet alleen belangrijk dat je iemand vindt die de baan goed kan uitvoeren, maar ook dat de werknemer goed binnen het bedrijf past. Hoewel er online veel informatie te vinden is voor werkzoekenden, is er veel minder informatie te vinden over werving en selectie voor bedrijven. Daarom hebben wij de beste tips voor je verzameld en onder elkaar gezet.

 1. Weet wat je zoekt
  Wat verwacht je precies van de nieuwe werknemer? Door van tevoren duidelijk voor jezelf op een rijtje te zetten wat je zoekt maak je de zoektocht een stuk gemakkelijker. Punten om over na te denken in deze fase zijn bijvoorbeeld:
 • Hoe zie jij de toekomst van het bedrijf?
 • Welke kennis moet de nieuwe werknemer al bezitten? Hoeveel ervaring heeft hij of zij?
 • Welke taken zal de werknemer uitvoeren? Hoeveel uur per week gaat dit kosten?

Door antwoord te geven op deze vragen ben je al een heel eind op weg.

 1. Bespreek de vacature met collega’s
  Vaak helpt het om een tweede blik op de zaak te werpen. Misschien hebben collega’s nog eisen waar de nieuwe werknemer aan moet voldoen, of kennen zij geschikte kandidaten. Misschien is er zelfs wel een collega die intern wil solliciteren naar de functie. Een interne sollicitatie heeft als voordeel dat zowel jij als de sollicitant weten waar jullie aan toe zijn.
 1. Schrijf een wervende advertentietekst
  Een wervende tekst is het visitekaartje voor jouw bedrijf. Maak de tekst zo wervend en uitnodigend mogelijk om nieuw personeel aan te trekken. Zorg dat de functieomschrijving duidelijk is: is de baan fulltime of parttime? Wat is het salaris en wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden? Zijn er mogelijkheden om door te groeien binnen het bedrijf? Wat maakt de functie bijzonder of aantrekkelijk? In wat voor team komt de werknemer terecht? Dit zijn allemaal vragen die werkzoekenden stellen in de zoektocht naar een baan. Door deze vragen alvast te beantwoorden geef je werkzoekenden een extra reden om bij jouw bedrijf te solliciteren.
 1. Sta open voor een brede selectie
  Als de responstijd voorbij is en er een aantal sollicitaties binnen zijn gekomen, is het tijd voor het selectieproces. Het is verstandig om alleen in te gaan op verzorgde brieven met een relevant cv. Kijk of de brieven overeen komen met het vooraf vastgestelde functieprofiel, maar sta ook open voor werknemers die ietwat van dit profiel afwijken. Een werknemer die niet de relevante opleiding heeft gevolgd is misschien wel een heel snelle leerling die goed binnen het team past.
 1. Wees transparant
  Hou kandidaten altijd op de hoogte van het selectieproces. Als je eenmaal hebt besloten wie je uitnodigt en afwijst voor de functie of een vervolggesprek, laat dit dan zo snel mogelijk aan alle sollicitanten weten. Vertel de afgewezen kandidaten ook waarom zij het helaas niet zijn geworden. Met deze informatie kunnen zij vervolgens weer aan de slag in hun verdere zoektocht naar werk.

Het werven en selecteren van nieuwe werknemers is een belangrijk proces waar veel bij komt kijken. Deze tips brengen je een stap dichterbij het vinden van een geschikte nieuwe werknemer voor jouw bedrijf.

Dit bericht wordt aangeboden door Vacaturebank-Nederland.com.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  3.8/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply