Meetcertificaat NEN 2580 voor kantoren

0

Het meetcertificaat NEN 2580 klinkt voor sommigen als een noodzakelijk kwaad, maar het voorkomt veel onnodige problemen. Met het NEN rapport weet je 100% zeker dat de waardebepaling van jouw kantoorgedeelte goed kan worden bepaald.

Verhuurbaar vloeroppervlakte

De huurprijs wordt veelal op basis van het verhuurbaar vloeroppervlak bepaald en hier ontstaat nog regelmatig onduidelijkheid over. Het kan soms financieel een behoorlijk verschil maken als de metingen niet conform NEN 2580 zijn gedaan.

Voor een  bedrijfsverzamelgebouw met dus meerdere kantoren kan het meetrapport inzicht geven in de gemeenschappelijke ruimte en kan het de servicekosten per verhuurder herrekenen, verdelen en op basis hiervan de kosten per m2 per huurder inzichtelijk krijgen en herverdelen.

Wat is de NEN 2580?

NEN is de Nederlandse Norm en organisatie die verantwoordelijk is voor de normen van NEN en ISO. Deze twee normen en of standaarden zijn vastgesteld en de regels gelden voor heel Nederland. Het NEN 2580 meetrapport is een onderdeel hiervan en is belangrijk voor de bepaling van de inhoud en bruto –en netto vloeroppervlakte van een kantoorpand.

Bij een kantoor kan een NEN 2580 meetrapport met instructies en afmetingen je inzicht geven in het verhuurbaar oppervlakte. Het rapport is opgesteld naar de norm en dus in alle situaties op dezelfde manier ingeregeld. Het NEN 2580 rapport wordt per 2021 in ieder geval voor woningen een verplicht onderdeel bij de verkoop of verhuur, zoals dit destijds ook is gebeurd met de energielabels. De doelstelling om dit voor januari 2019 te realiseren is afgelopen jaar gewijzigd. De energielabels voor woningen zijn overigens al enkele jaren verplicht bij oplevering, huur of verhuur. In veel gevallen wordt het aanvragen van een energielabel in combinatie gedaan met een NEN meting, doordat haast iedere EPA-U of EPA-W inspecteur ook de bevoegdheid heeft een NEN rapport uit te mogen brengen.

Inmeting op locatie

Er zijn hierin twee mogelijkheden: een inmeting op locatie of  een inmeting vanaf tekeningen. Een inmeting ter plaatse is nodig als er geen of verouderde tekeningen van het pand aanwezig of beschikbaar zijn. Dit wordt meetrapport 2580 type A genoemd.  Meetrapport type B is alleen mogelijk wanneer er recente en duidelijke bouwtekeningen inclusief afmetingen zijn. Een inspecteur kan dan vanaf de tekeningen de berekeningen omzetten tot een NEN rapport.

Het rapport bestaat uit verschillende onderdelen en zal in alle gevallen naar de normen van de Nederlandse maatstaven zijn:

  • Visueel inzicht van alle bouwlagen (in kleur)
  • Oppervlaktemeting (bruto en netto meting)
  • De meetstaat
  • En het uiteindelijke meetcertificaat (A of B)
Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  4/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply