Tip: renoveer je kantoor voor een betere werksfeer

0

Een goede werksfeer creëren op kantoor is essentieel. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat millennials een prettige sfeer op kantoor de belangrijkste voorwaarde vinden om voor langere tijd bij een bepaalde organisatie te blijven werken. Niet vreemd ook, want het humeur en de motivatie van werknemers wordt grotendeels bepaald door de werksfeer binnen de organisatie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat wanneer werknemers in een prettige, stabiele werkomgeving werken, zij veel productiever zijn. Wie medewerkers wil vasthouden en een effectieve en productieve organisatie wil creëren, doet er daarom goed aan zich te focussen op de werksfeer. Bij veel organisaties is echter niet bekend dat de wijze waarop het kantoor is ingericht en vormgegeven, indirect een enorme invloed heeft op de samenwerking, communicatie en sfeer op kantoor. Ontdek daarom hoe je samen met een goede aannemer het kantoor zo kunt renoveren dat de werksfeer erdoor bevorderd wordt.

Open en ruime werksfeer

Om een open werksfeer te creëren, is het belangrijk om bij de renovatie van het kantoor na te denken over een goede indeling. Plaats afdelingen niet letterlijk in hokjes, maar zorg voor een gevarieerde indeling. Hierdoor voorkom je dat ieder team op een eigen eilandje opereert en maak je open communicatie en een prettige werksfeer mogelijk. Zorg er daarnaast voor dat de ruimtes niet te krap zijn. Langs elkaar heen moeten schuifelen of zelfs elkaar moeten storen om te kunnen passeren, is funest voor de sfeer en werkt ontmoedigend.

Geen kantoortuin

De afgelopen jaren waren kantoortuinen enorm in trek. Ze zouden goed zijn voor de onderlinge samenwerking, productiviteit en creativiteit. Uit onderzoek blijkt echter dat het gebrek aan privacy binnen kantoortuinen niet wordt gewaardeerd door de medewerkers. Bovendien zijn kantoortuinen vaak lawaaierig en daarom slecht voor de concentratie. Heeft jouw bedrijf een kantoortuin? Overweeg dan bij de renovatie toch gescheiden ruimtes te realiseren.

Ergonomisch inrichten voor een gezonde werksfeer

Wie zich goed voelt, is positiever en productiever. Let bij de renovatie van het kantoor dus ook op ergonomie. Zorg voor een prettige opstelling; met je rug naar het gangpad zitten is bijvoorbeeld onprettig en kan tot verkramping leiden. Ook is het slim om aandacht te besteden aan temperatuur- en vochtregulering. Een goed klimaat op kantoor voorkomt stress, vermoeidheid en geïrriteerde luchtwegen.  

Voldoende daglicht

Ten slotte is het erg belangrijk om voldoende daglicht te creëren op kantoor. Een donker kantoor maakt somber en slaperig. De juiste lichtinval zorgt voor een beter humeur en de aanmaak van voldoende vitamines. Zorg er echter wel voor dat het licht vanuit de juiste hoek komt. Wanneer de zon exact op je computerscherm valt, maakt dit het werken erg lastig.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply