Waar moet je op letten bij het inrichten van een klein kantoor?

0

Veel startende ondernemers of kleine bedrijven zullen nog niet direct in een groot kantoor plaats kunnen nemen. Zij zullen beginnen in een klein gehuurd kantoor of gewoon op hun eigen zolderkamer. Omdat deze ruimtes niet erg groot zijn, moet er goed gebruik gemaakt worden van de beschikbare ruimte en kunnen ideeën voor de kantoorinrichting erg welkom zijn. In dit blog vind je 9 ideeën om een klein kantoor in te richten.

Pas op voor teveel meubels

Je hebt vast veel spullen nodig voor jouw kantoor en misschien wil je naast een bureau ook nog wel een zithoekje of een tafel waaraan je gasten kunt ontvangen. Logisch dat je dit allemaal wilt, maar als er geen ruimte voor is dan zul je echt keuzes moeten maken. Een iets groter bureau kan een kleiner bureau en een tafel voor gasten vervangen. Hierdoor gebruik je minder ruimte voor stoelen en blijft de ruimte overzichtelijker. Door te veel meubels zal het kantoor namelijk een rommeltje worden en erg onoverzichtelijk aanvoelen. Zorg er dus voor dat je jouw kantoor niet te vol zet!

Denk altijd aan de ergonomie

In elk kantoor is ergonomie erg belangrijk, dus ook in een wat kleiner kantoor. De makkelijkste manier om de ergonomie te verbeteren is door te investeren in een goede bureaustoel. Verder moet het beeldscherm ver genoeg weg staan van je ogen en is het het beste als de benen, knieën en ellebogen in een hoek van 90 graden zijn. Een los toetsenbord is dan ook eigenlijk beter dan een laptop, omdat dan de armen goed gebogen kunnen blijven en het beeldscherm toch ver genoeg weg kan staan. Als laatste horen de voeten plat op de grond te kunnen staan en moet het mogelijk zijn de benen af en toe te strekken, terwijl je zit. 

Als je meer wil lezen over hoe je ergonomisch kunt werken, raad ik je aan om even te kijken bij onze categorie pagina ‘Ergonomisch werken’.

Natuurlijk licht

Daglicht is gezond tijdens het werken

Natuurlijk licht is belangrijk tijdens het werken. Een gebrek aan natuurlijk licht kan problemen geven in je slaapritme en hoofdpijn, een verhoogd stressniveau en zelfs depressie tot gevolg hebben. Het licht dat wij waarnemen gedurende de dag stuurt allerlei signalen naar onze hersenen, waar dan weer hormonen aangemaakt worden. 

Een winterdepressie is een redelijk bekend begrip en dit komt dus niet door de temperatuur, maar door het weinig zonlicht op een dag. Qua slaapritme is zonlicht enorm belangrijk. Het blauwe licht dat bij een zonsopgang hoort, zorgt ervoor dat onze hersenen Cortisol aan gaat maken. Cortisol is een stresshormoon dat ons wakker en alert houdt. Bij het rode licht van een zonsondergang wordt er melatonine aangemaakt, waardoor we moe worden. Als we dit natuurlijke proces onderbreken door continu in blauwwit kunstlicht te werken kan dat dus gevolgen hebben voor ons slaapritme en algehele gezondheid. Deze gezondheids- en andere factoren zorgen er op termijn voor dat de prestaties en gemoedstoestand van kantoormedewerkers serieus veranderen in de negatieve zin. Volgens onderzoek zou er zelfs een parallel zijn tussen de verstoorde daglichtopname van astronauten en die van kantoormedewerkers.

Om meer daglicht op te nemen is het daarom een goed plan om af en toe buiten een rondje te lopen. Binnen kan het bureau richting of in ieder geval dichtbij een raam te plaatsen. Bij de volgende tip zien we nog een reden om je bureau richting een raam te zetten.

Richt je bureau naar het raam

Bij een klein kantoor wil je misschien juist je bureau in een hoek tegen de muur zetten om zo zoveel mogelijk open ruimte over te houden. Door je bureau echter richting een raam of richting een open ruimte te plaatsen krijg je optisch het idee dat het kantoor groter is en geef toe, het is toch veel fijner om naar buiten of om je kantoor in te kijken dan te moeten staren naar een muur. Een ander voordeel van je bureau niet tegen een muur aan zetten is dat je af en toe je benen eens goed kan strekken tijdens je werk. Dit helpt weer bij de ergonomie van je kantoorinrichting.

Glazen muren

Een andere manier om jouw kantoor optisch groter te laten lijken is door het gebruik van glazen muren. Een glazen muur kan de privacy verminderen, maar ook dat is op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld de glasplaat gedeeltelijk bedekken met een matte sticker. Hierdoor kunnen mensen niet zomaar naar binnen kijken, maar heb  jij toch het idee dat je kantoor groter is dan hij is.

witte plafondverlichting lijkt het meest op daglicht

Witte plafondverlichting

We hadden het net over het belang van genoeg daglicht in een klein kantoor. Het zal toch een keer gebeuren dat je kunstlicht nodig hebt naast het daglicht dat je krijgt. Dit zal waarschijnlijk gebeuren in de winter. Voor die momenten is het het beste om witte verlichting vanuit het plafond te laten komen. Wit licht lijkt voor de mens het meeste op daglicht. Het is dus beter dan sfeerverlichting of gelig licht. Bovendien hoef je bij plafondverlichting ook geen losse lampen neer te zetten en dat scheelt ruimte.

Een groot licht bureau op een klein kantoor

Richt jouw kleine kantoor in met een groot licht bureau. ‘Klein kantoor’ en ‘groot bureau’ lijkt misschien niet erg goed samen te gaan, maar het houdt alles wel overzichtelijk. Het eerste idee uit dit rijtje was dat je niet te veel spullen neer moest zetten. Met te veel spullen lijkt het kantoor rommelig en kleiner. Eén groot bureau houdt de boel dus heel wat overzichtelijker dan een klein bureautje om aan te werken en een tafeltje voor gasten en misschien nog wel een tafeltje ergens anders voor. Een groot bureau zorgt simpelweg voor optisch gezien een groter kantoor.

Zorg er na het kiezen van een bureau ook wel even voor dat het opgeruimd blijft en ergonomisch verantwoord is. Een rommelig bureau helpt natuurlijk niet mee met het groter laten lijken van je kleine kantoor. Verder is een opgeruimd bureau ook gewoon veel fijner om aan te werken. De ergonomie van een bureau heeft te maken met de afmetingen van het werkblad en de hoogte van het bureau. Houd voor je eigen gezondheid rekening met de ergonomie van het bureau.

Hoge kasten

Als je dan een groot bureau hebt gekozen, kies dan niet ook voor hele brede kasten. Brede kasten nemen enorm veel ruimte in beslag die ook anders ingedeeld kan worden. Zet bij voorbaat zo min mogelijk kasten neer. We begrijpen ook dat je nou eenmaal spullen en documenten bij de hand moet hebben en dat kasten daarvoor wel heel handig zijn. Als je dan inderdaad een kast nodig hebt, kies dan voor een hoge en smalle kast. Dit neemt minder vloeroppervlak in beslag en helpt bij het inrichten van je kleine kantoor.

Witte basis

Richt je kleine kantoor in met een witte basis

We hebben het in dit blog al vaker over de kleur wit gehad en dat doen we nog één laatste keer. Door je kantoor een witte basis te geven lijkt het kantoor ruimer te zijn. Als je bijvoorbeeld zwart op de muren doet, zal het juist kleiner lijken dan het daadwerkelijk is. Dit komt omdat zwart al het licht absorbeert en wit weerkaatst juist al het licht. Voor de inrichting van een klein kantoor is een lichte kleur als basis dus het beste. 

Bovendien is wit heel goed te combineren met andere kleuren en allerlei materialen. Door een witte basis met gekleurde accenten zal het kantoor er strak en goed verzorgd uitzien. Dat is natuurlijk wat je wil als je bijvoorbeeld klanten moet ontvangen.

Lees ook: 3 tips om meer ruimte te creëren op kantoor

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave A Reply