Een brandblusser aanschaffen voor je bedrijf? Hier moet je op letten.

0

Rekening houden met brandveiligheid is essentieel voor elk bedrijf. Wanneer je niet zorgt voor de juiste brandpreventie, kunnen er nare situaties ontstaan. Een brandblusser is één van de items die onmisbaar zijn voor een bedrijfspand. Maar welke brandblusser is geschikt voor jouw bedrijfsruimte? In dit artikel vertellen we je meer over waarop je moet letten bij het aanschaffen van een brandblusser voor jouw bedrijf.

Bepaal voor welke branden je een brandblusser nodig hebt

Voordat we meer vertellen over de verschillende soorten brandblussers, is het goed om te weten dat de soorten branden onderverdeeld worden in verschillende klassen:

  • Brandklasse A: een brand van vaste stoffen zoals hout of meubels.
  • Brandklasse B: een brand van vloeibare stoffen zoals benzine of aceton.
  • Brandklasse C: een brand van gassen zoals LPG of aardgas.
  • Brandklasse D: een brand van metaal zoals aluminium of metaal.
  • Brandklasse F: een brand van olie en vetten zoals frituurolie of bakolie.

Niet elke brandblusser is geschikt voor elke soort brand. Bij het aanschaffen van een brandblusser is het daarom belangrijk om te letten op het brandklasse label.

Welke bluscapaciteit is voldoende?

Omdat niet elke brandblusser dezelfde bluscapaciteit heeft, hangt de effectiviteit sterk af van het type brandblusser. Een voorbeeld van een brandblusser met een lage bluscapaciteit is een schuimblusser. Een poederblusser is daarentegen sterker. Hieronder kun je lezen welke blusser door de capaciteit geschikt is voor welke soort brand:

  • Waterblusser: geschikt voor brandklasse A.
  • Schuimblusser: geschikt voor brandklasse A.
  • Sproeischuimblusser: geschikt voor brandklassen A, B, F.
  • Co2 blusser: geschikt voor brandklasse B.
  • Poederblusser: geschikt voor brandklassen B, C, D.
  • Vetblusser: geschikt voor brandklasse F.

Houd rekening met nevenschade

De soort brandblusser die je kiest voor je bedrijf heeft invloed op hoeveel nevenschade het veroorzaakt aan je inboedel. Een poederblusser heeft bijvoorbeeld een hoge bluscapaciteit maar zorgt ook voor meer kans op schade én gezondheidsproblemen. Schuimblussers kunnen daarentegen nevenschade voorkomen.

Bepaal welke brandblusser voor welke ruimte nodig is

Houd er bij de aanschaf van een brandblusser rekening mee dat niet elke brandblusser gebruikt kan worden om elk voorwerp of iedere ondergrond te blussen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het blussen van branden op elektronische apparatuur. Bepaal hoeveel brandblussers je nodig hebt en welke brandblusser voor een specifieke ruimte geschikt is. Een sproeischuimblusser is bijvoorbeeld geschikt voor het gebruik in de bedrijfskeuken of –kantine. De blusser kan gebruikt worden op brandende olie of vet en zorgt voor minimale schade aan apparatuur onder spanning.

Veel succes met het aanschaffen van de juiste brandblussers voor je bedrijf!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply