Werken met een brandwacht

0

Er zijn diverse sectoren waarin brandgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Krijgt een bedrijf te maken met brand, dan kan dit een aanzienlijke ramp betekenen. Niet alleen lijdt het bedrijf dan schade maar de brand kan ook voor alle medewerkers gevaarlijke gevolgen hebben. Gevolgen waar het bedrijf aansprakelijk voor kan worden gehouden. Daarnaast kan een bedrijfsbrand nadelig zijn voor omwonenden. In al die sectoren is een brandwacht noodzakelijk. Het komt echter ook voor dat de gemeente, brandweer of omgevingsdienst een organisatie of bedrijf verplicht stelt om een brandwacht in te zetten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een brandmeldsysteem is afgekeurd of in onderhoud is. Maar ook voor een langere periode, bijvoorbeeld tijdens een shutdown van een fabriek, kan het inzetten van een brandwacht onontkoombaar zijn. Ook tijdens grootschalige evenementen is het inzetten van een brandwacht soms verplicht. Zoals evenementen die activiteiten hebben met een verhoogd brandrisico zoals een kampvuur of tijdens een vuurwerkshow.

Wanneer een brandwacht nodig?

Als een bedrijf opereert in bijvoorbeeld de petrochemie, industriële chemie of in de offshore business is de aanwezigheid van een brandwacht noodzakelijk. De brandwacht zorgt dan voor een veilige werkomgeving. Hij houdt in de eerste plaats toezicht en zorgt dat onveilige (werk)situaties worden voorkomen. Verder houdt de brandwacht toezicht op verschillende plekken, zoals op een locatie waar brandgevaarlijke werkzaamheden worden uitgevoerd. Verder is het de taak van de brandwacht om te zorgen voor een duidelijke communicatie richting alle medewerkers. Is er sprake van een calamiteit? Dan is zaak dat de brandwacht alle medewerkers op tijd inlicht en vertelt wat er van ze verwacht wordt. De brandwacht neemt de verantwoordelijkheid en neemt dus (preventief) actie onderneemt zodat de veiligheid van medewerkers niet in gevaar komt. Ook heeft de brandwacht een controlerende functie. Hij controleert of de werknemers de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en of de organisatie alle gestelde veiligheidsprocedures op de juiste manier naleeft. De brandwacht is daarom ook bevoegd een bedrijf en haar medewerkers aan te spreken om volgens de juiste veiligheidsrichtlijnen te werken.

Wat kan werken met een brandwacht u nog meer opleveren?

Professionele brandwachten zijn allemaal Rijksgediplomeerd en beschikken vaak ook over andere vaardigheden en ervaring. In welke branche je ook werkzaam bent, professionele brandwachten beschikken over de vereiste diploma’s en worden continu getraind. Ze kunnen terugvallen op de kennis van veiligheidsdeskundigen die de risico’s van iedere branche als geen ander kennen. Kennis en ervaring is cruciaal, maar in een noodsituatie komt het ook aan op communicatie en leiding nemen. In situaties waarin elke seconde telt, treden de brandwachten professioneel, daadkrachtig en doortastend op, zodat alle medewerkers precies weten waar ze aan toe zijn. Zien ze verbetermogelijkheden waarvoor ze in overleg moeten, dan mag je verwachten dat hun focus niet alleen ligt op de maatregelen zelf. Ze houden terdege rekening met de mogelijkheden die er zijn om ze te implementeren.

Een brandwacht huren

Het kan gebeuren dat u op last van de gemeente, uw verzekeraar of de brandweer snel een brandwacht moet huren. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van de brandmeldinstallatie. De werkzaamheden mogen dan niet stil komen te vallen. Om de veiligheid van alle processen en mensen te waarborgen kunt u dan ook tijdelijk een brandwacht huren. 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave A Reply