Deze 3 zaken zorgen voor een veiliger kantoor!

0

Veiligheid op kantoor is vaak een punt dat onderschat wordt en veel te weinig aandacht krijgt. Gedachten als: “dat gebeurt toch niet” of “dat zal allemaal wel meevallen” liggen hier vaak ten grondslag aan. Toch is het verstandig om eens goed stil te gaan bij hoe het gesteld is met de veiligheid op jouw kantoor. Het gaat immers om het welzijn van je personeel en van jezelf.  In dit artikel behandelen we daarom drie zaken die je helpen bij het creëren van een veilig kantoor!

1. Brandpreventie

Wanneer het gaat om veiligheid op kantoor, is een belangrijk onderdeel natuurlijk de brandpreventie en de manier waarop er gehandeld tijdens brandcalamiteiten. Hierbij kun je denken aan brandvertragende inventaris, drangers op de deuren, brandblussers, blusdekens en brand- of rookmelders. De overheid stelt daarnaast wettelijke eisen aan de manier waarop men met brandpreventie op kantoren en in gebouwen omgaat.  Zorg er dus als werkgever voor dat je op de hoogte bent van deze eisen en voorkom onnodige boetes!

2. Luchtreiniging

Een ander punt dat vaak wordt onderschat qua veiligheid op kantoren, is de kwaliteit van de lucht. Deze is namelijk maar al te vaak onder het kwaliteitsniveau dat is vereist. Niet alleen zorgt slechte luchtkwaliteit voor gezondheidsrisico’s onder het personeel maar ook de productiviteit daalt hierdoor. Een te hoog gehalte aan CO2 in de lucht vermindert de concentratie van je werknemers waardoor ze zich minder lang kunnen focussen op hun werkzaamheden. Om te zorgen voor schone lucht is het dus van belang om je kantoorruimten voldoende te ventileren. Bijvoorbeeld met behulp van een luchtreinigingssysteem of door regelmatig een raam open te zetten!

3. BHV’ers en EHBO

Ongelukken zitten in een klein hoekje, het kan daarom altijd gebeuren dat er plots behoefte is aan EHBO of een BHV’er (bedrijfshulpverlener). Bijvoorbeeld omdat iemand zichzelf snijdt bij het klaarmaken van zijn lunch. In zo’n geval is het belangrijk dat juiste personen weten hoe er op dat moment gehandeld moet worden. Hierbij is het van belang om voldoende BHV’ers op het kantoor te hebben en ervoor te zorgen dat er (voldoende) EHBO-middelen aanwezig zijn. Ook zo zorg je voor een grotere mate van veiligheid op kantoor, voor jezelf maar ook voor je werknemers.

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te zorgen voor voldoende veiligheid op het kantoor. Check daarom regelmatig of jouw niveau van veiligheid voldoende is en neem maatregelen wanneer dit niet het geval is!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  1/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply