Droge ogen op kantoor? Tips om dit te voorkomen!

0

Droge ogen zijn heel vervelend. Waarschijnlijk heb jij het ook weleens meegemaakt dat je een lange dag op kantoor zit en je ogen op een gegeven moment wel erg beginnen te branden. Dit branderige gevoel komt vaak nadat je teveel in je ogen hebt gewreven, een teken dat je te weinig traanvocht en dus droge ogen hebt. Helaas komt het vaak voor bij mensen die veel naar een computerscherm moeten kijken in een kantoorruimte waar de lucht erg droog is. Maar ook als je thuis werkt en je bijvoorbeeld naast een verwarming zit die overuren draait, kun je al snel last van droge ogen hebben. Heb jij ook te maken met droge ogen? Lees dan snel verder, want hieronder vind je een aantal tips hoe je dit kunt voorkomen!

Kies voor daglenzen die extra zuurstof doorlaten

Draag je contactlenzen? Dan hebben je ogen het nogal zwaar te verduren op kantoor. Lenzen zuigen als het ware traanvocht op als een soort spons, dus dan heb je extra snel last van droge ogen. Daarnaast zorgt de droge lucht er ook voor dat je met lenzen in er nog meer last van hebt, met extra geïrriteerde en droge ogen als resultaat. Wil je toch graag contactlenzen blijven gebruiken op kantoor? Kies dan voor extra zuurstofdoorlatende daglenzen, want deze vervang je iedere dag. Weeklenzen of maandlenzen kunnen op den duur een beetje uitdrogen als je ze bijvoorbeeld niet goed reinigt of bewaart, waardoor je ook sneller last krijgt van geïrriteerde ogen. 

20-20-20 regel voor minder vermoeide ogen

Een computer is erg handig om werk gedaan te krijgen, maar het is niet zo goed voor je ogen. Je ogen moeten namelijk hard werken om het scherm te kunnen zien: je knippert minder en je spert je ogen wijder open. Op deze manier zal traanvocht ook sneller verdampen, waardoor je dus ook geïrriteerde droge ogen krijgt. Het gevolg is dat je vaker in je ogen gaat wrijven. Ook zul je sneller vermoeid raken als je te lang naar een scherm moet staren, omdat je ogen zich constant focussen. Geef je ogen daarom meer rust met de zogeheten 20-20-20 regel. Kijk iedere 20 minuten weg van je scherm gedurende 20 seconden. Kijk naar een voorwerp of plek die 20 voet (6 meter) bij je vandaan ligt. Probeer het zelf maar eens en je gaat merken dat je ogen minder snel vermoeid raken tijdens een werkdag!

Ontwijk airconditioning en verwarming

Of je nu op kantoor of thuis zit, de verwarming staat ‘s winters vaak aan. Dit zorgt voor een warme, maar ook droge lucht, waardoor traanvocht ook sneller verdampt en je dus met droge ogen zit. Ook ‘s zomers heb je hier vaak last van, want dan staat de airco aan en dit zorgt ook voor een droge lucht. Vermijd op kantoor daarom – indien dit mogelijk is – een werkplek waar je pal onder een airco of naast een verwarming moet zitten. Of ga in ieder geval in een iets andere richting zitten, met je rug naar de droge luchtstromen toe om je ogen te sparen. 

Computerscherm aanpassen

Je hebt al eerder gelezen dat je ogen het zwaar te verduren hebben als ze lang naar een scherm moeten kijken. Moet jij dit ook voor je werk doen? Zorg er dan voor dat het beeldscherm en de zitplek geoptimaliseerd zijn. Idealiter staat het beeldscherm 50 tot 70 centimeter van je gezicht af. Ook moet de bovenste rand van het beeldscherm op ooghoogte zijn. Reflecties op het beeldscherm vermijd je door lichtbronnen niet achter je te plaatsen of vraag om een monitor met matte finish. Verder is het beter om het contrast van je computerscherm op 70% te zetten, zodat het licht minder fel in je ogen schijnt.

Oogdruppels voor droge ogen

Volg je de bovengenoemde tips al op, maar blijf je nog steeds last hebben van droge ogen? Dan kunnen oogdruppels een oplossing bieden. Oogdruppels zijn als het ware kunstmatig traanvocht, waardoor het geïrriteerde gevoel in je ogen verminderd wordt. Zorg dus dat je altijd een flesje bij je hebt, zodat je je ogen verlichting kunt geven!

Lees ook: 5 producten waarmee je je productiviteit verhoogt

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply