Hoe herken je een ijzersterke IT consultant?

0

Zoekt je bedrijf naar een partij die je kan goed kan adviseren op het gebied van informatietechnologie? Dan heb je een betrouwbare IT consultant nodig. Er zijn echter vele bedrijven in Nederland die IT consultants aanbieden. Hoe vind je nu iemand die betrouwbaar en goed werk levert? Wij zetten 8 eigenschappen voor je op een rijtje, zodat je die persoon makkelijker kunt herkennen.

1. Uitgebreide kennis

Een IT consultant kan je enkel goed van dienst zijn als diegene ook weet waar hij of zij het over heeft. In sommige gevallen heeft een IT consultant eerder als programmeur of systeembeheerder gewerkt en weet hij dus al van wanten.

2. Efficiënt

Een sterke IT consultant is zich bewust van de tijd die bepaalde zaken kosten en het beschikbare budget. Hij zal daarom zo efficiënt mogelijk werken en in adequate oplossingen bieden. Zo houd je het traject goed in de hand.

3. Sterk beoordelingsvermogen

Een van de belangrijkste eigenschappen die je wilt terugzien bij een IT consultant, is een kritische blik. Je huurt iemand van buitenaf in júist omdat diegene objectief en zonder vooroordelen naar je IT-organisatie kan kijken.

4. Eerlijkheid

Iemand kan wel kritisch naar je organisatie kijken, maar de belangrijkste waarheden komen enkel boven tafel als de IT consultant ook eerlijk tegen jullie is. De eerlijkheid van adviseurs valt samen met de volgende, cruciale eigenschap.

5. Realistisch

Het advies voor informatietechnologie binnen je organisatie dient niet alleen eerlijk, maar ook realistisch te zijn. Je wilt een consultant die een correcte inschatting kan maken en haalbaarheid van bepaalde oplossingen scherp heeft.

6. Oog voor de toekomst

Een IT consultant met enkel kennis van hedendaagse en verouderde informatietechnologie, kan jullie organisatie enkel een tijdelijke oplossing bieden. Wil je ook in de toekomst even vooruit kunnen, dan heb je iemand nodig die op de hoogte is van de ontwikkelingen op de markt en die jullie kan voorbereiden op datgene wat in de nabije toekomst gaat komen. Dit vereist niet alleen kennis van zaken maar ook een visie op flexibiliteit binnen IT.

7. Ervaring

Dit klinkt als een vanzelfsprekend punt, maar we noemen het toch even. Voor goed en gedegen advies wil je dat iemand ervaring op heeft gedaan bij andere organisaties, in andere IT-trajecten. Leerpunten uit eerdere consultancy trajecten kunnen worden toegepast in jouw organisatie.

8. Goede reputatie

Samen met de ervaring die een IT consultant al heeft opgedaan, komt als het goed is een goede reputatie. Als andere organisaties een consultant aanbevelen en concreet kunnen vertellen waarom hun ervaringen positief zijn, weet je redelijk zeker dat je een sterk iemand in huis haalt. Onderschat dit punt niet en trek gerust referenties na als je twijfelt over de kwaliteit van een consultant.

We wensen je veel succes met het zoeken naar een goede IT consultant!

Dit artikel werd je aangeboden door AAO Adviesgroep, ICT bedrijf in Dordrecht.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  4.7/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply