Waarborg een hygiënische werkomgeving met deze 4 tips

0

Het waarborgen van een hygiënische werkomgeving is meer dan alleen het wassen van de thee- en handdoek in de keuken. Toetsenborden, muizen en telefoons zijn een bron van bacteriën en kunnen nare gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarnaast zijn er verschillende werkomgevingen waarbij het een enorm risico met zich meebrengt wanneer de hygiëne onder de maat is, zoals ziekenhuizen. Je hebt hier namelijk te maken met patiënten wiens weerstand al minder is dan gemiddeld en die daarom gevoeliger zijn voor bacteriën. Op welke manieren kun je zorgen voor een hygiënische werkomgeving? Lees deze tips.

1. Inhuren van professionele schoonmaakdienst

Omdat een betere hygiëne op de werkvloer zorgt voor gezondere werknemers en het ziekteverzuim hierdoor naar beneden gaat, kun je als bedrijf zeker overwegen hierin te investeren. Door een professionele schoonmaakdienst in te huren, ben je ervan verzekerd dat elk onderdeel in jouw bedrijf goed schoongemaakt wordt. Deze dienst weet precies waar de risico’s zitten en wat ze niet mogen vergeten schoon te maken.

2. Onderwijs personeel over belang van hygiënische werkomgeving

Veel mensen zijn niet volledig op de hoogte van de plaatsen op kantoor waar bacteriën zich vormen. Neem dit onderwerp daarom mee tijdens de werkbesprekingen en zorg dat personeel goed wordt geïnformeerd. Leg het belang van handen wassen uit en zorg ervoor dat op elk bureau een flesje desinfecterende gel staat en een doosje met vochtige reinigingsdoekjes. Als men dit zelf schoonmaakt, wordt het aantal bacteriën op de werkplek al verminderd. Plaatsen als de keuken, toilet en andere ruimten kun je door de schoonmaakdienst laten schoonmaken. Hier hoeft het personeel niet zelf verantwoordelijk voor te zijn.

Daarnaast kun je regels opstellen, zoals het niet eten achter een bureau maar alleen in de kantine. Op deze manier worden geen kruimels achtergelaten en houd je je werkplek direct een stuk schoner. Dit is helemaal prettig wanneer er veel flexplekken zijn.

3. Zorg voor frisse lucht

Werken in gezonde lucht is bevorderend voor de gezondheid van medewerkers. Zorg er daarom voor dat er niets mis is met de luchtcirculatie op kantoor. Zet vaak genoeg ramen open of zorg voor een luchtfilter die in de kantoren zorgt dat gezonde lucht ingeademd wordt. Een kantoorgebouw kan al gauw stof vangen en op deze manier hoeft het geen negatieve gevolgen te hebben voor de weerstand en gezondheid van het personeel.

4.Draag handschoenen en  mondkapje

Wanneer je op een plek werkt waar het oplopen van een infectie op de loer ligt, zoals een ziekenhuis, kun je het best hier maatregelen tegen nemen. Infectiepreventie is erg belangrijk. Laat verpleegkundigen en artsen tijdens het werk bijvoorbeeld handschoenen dragen en wanneer nodig zelfs ook een mondkapje. En zorg voor schone zorgproducten. Dit voorkomt besmetting en het oplopen van onnodige ziekten.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply