5 manieren om de tevredenheid van je werknemers op peil te houden

0

Je zou wellicht denken dat de ontevredenheid op het werk voornamelijk te maken heeft met de hoogte van het salaris. Toch is dat niet de hoofdreden waarom mensen niet tevreden zijn op het werk. Er komt als bedrijf meer kijken dan alleen het salaris om de medewerkers tevreden te houden. Wat dan precies? Je leest het hier.

1. Zorg voor een prettige werkomgeving

Een goede werkomgeving bevordert het werkplezier van de werknemers. Een schone werkplek, goede mobiele telefoon en lekkere koffie maakt dat men met plezier naar het werk gaat. En dan heeft dit nog niet eens direct met de werkzaamheden te maken. Comfort is ook belangrijk om de werkzaamheden goed uit te voeren. Investeer dus in de werkplek, laat bijvoorbeeld wekelijks een schoonmaakbedrijf de kantoren schoonmaken, en zorg dat de medewerkers een ergonomische werkplek hebben.

2. Toon waardering

Ieder mens wordt graag gewaardeerd. Wanneer je hard hebt gewerkt aan een opdracht, of extra uren hebt gemaakt om een deadline te halen, vind je het fijn als dat gezien wordt door je leidinggevende. Dit zorgt ervoor dat je enthousiast blijft in je werk. Het is daarom belangrijk om als werkgever aan je personeel te laten blijken dat je ze waardeert. Dit doe je door het geven van complimenten, een extra bonus bij goed resultaat of een bloemetje als iemand vijf jaar bij de zaak is. Het mag klein en hoeft niet rigoureus, want anders bestaat de kans op concurrentie tussen collega’s en dat wil je ook niet stimuleren.

3. Kom tegemoet in mobiliteit

Sommige bedrijven bieden een leaseauto aan binnen de secundaire voorwaarden, maar niet alle werknemers willen hier gebruik van maken. Omdat ze bijvoorbeeld dichtbij wonen of niet elke dag in de file willen staan en daarom gebruik maken van het OV. Probeer als werkgever de werknemer tegemoet te komen met betrekking tot mobiliteit. Voor de ene persoon is dit een leaseauto, terwijl een andere persoon meer heeft aan een NS businesscard of gewoon mobiliteitsvergoeding. Zo wordt iedereen gelijk behandeld en tevens op een manier die het best past.

4. Laat ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Laat er genoeg ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Probeer werknemers minstens één keer per jaar een cursus te laten kiezen op kosten van het bedrijf. Naast dat dit voor de werknemer goed is voor de persoonlijke ontwikkeling, zal de tevredenheid van deze persoon stijgen. Ook kan de cursus ten goede bijdragen aan de werkzaamheden van de werknemer. Zo ontstaat er een win-win situatie.

5. Organiseer uitjes

Om de binding met het bedrijf en met elkaar te houden, is het belangrijk om personeelsuitjes te organiseren. Even niet met werk bezig zijn, maar als vrienden met elkaar omgaan en elkaar beter leren kennen. Je hoeft als bedrijf niet direct een weekend weg naar Parijs te organiseren, een etentje, kookworkshop of een actieve middag is al voldoende. Het gaat erom dat men even niet met het werk bezig hoeft te zijn en dat ze elkaar beter leren kennen.

Wat doet jouw bedrijf om het personeel tevreden te houden?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply