3 tips voor het blijvend verbeteren van de voedselveiligheid binnen jouw organisatie

0

In veel verschillende organisaties wordt er met voedsel gewerkt. Voedselveiligheid is dan heel erg belangrijk. Consumenten mogen immers niet ziek worden van de producten die jouw organisatie produceert. Maar ook in andere organisaties, zoals in zorginstellingen en in de retail is voedselveiligheid heel belangrijk. Daarom geven we je 3 tips voor het blijvend verbeteren van de voedselveiligheid binnen jouw organisatie.

Kijk kritisch naar de kleine dingen

Het verbeteren van de voedselveiligheid bestaat uit veel verschillende dingen. Juist de kleine, routinematige dingen, zoals regelmatig handen wassen, kunnen veel verschil maken. Een leuke lunch met een boterham met pindakaas kan opeens een gevaar worden als je daarna je handen niet wast. De kleine pindadeeltjes op jouw handen kunnen voor iemand anders namelijk dodelijk zijn. Kijk daarom nog eens kritisch naar de routines binnen jouw organisatie. Houd iedereen zich aan de afspraken omtrent handen wassen, haarnetjes en persoonlijke spullen (zoals sieraden) of is hier nog ruimte voor verbetering? Door hier streng op te letten, zet je een grote stap richting een betere voedselveiligheid.

Schakel een adviesbureau in

Elke organisatie is anders. Daarom kan het fijn zijn als er iemand specifiek in jullie organisatie mee komt kijken naar de voedselveiligheid. Schakel daarom een speciaal adviesbureau voedselveiligheid in. Hier hebben ze alle kennis in huis die nodig is om echt blijvende veranderingen door te voeren. Zij kunnen met jou meekijken naar de uitdagingen waar jouw organisatie voor staat. Met praktische tips kunnen zij jou echt helpen. Ook voeren ze audits uit en geven ze trainingen. Zo kan zo’n adviesbureau echt veel betekenen voor de voedselveiligheid binnen jouw organisatie.

Zorg voor een schone werkplek, binnen én buiten

Dat de plaatsen waar met voedsel gewerkt worden schoon moeten zijn, zal geen verrassing zijn. Maar heb je wel eens kritisch naar de rest van het gebouw gekeken. Niet alleen de directe werkplek, maar ook de omgeving moet goed schoon zijn om de voedselveiligheid te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan de containers buiten. Zorg dat deze altijd goed afgesloten worden om ongedierte te voorkomen. Sluit ook ramen en deuren altijd goed af, zodat er geen ongedierte naar binnen kan. En gooi afval altijd snel weg, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Ook kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van horren, kan een groot verschil maken. Zo zie je dat je met enkele kleine, praktische aanpassingen je veel kunt doen voor de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply