5 tips voor een duurzamer bedrijf

0

Als je een eigen bedrijf hebt, heb je vast al vaker gehoord van duurzaam ondernemen. Er wordt steeds meer rekening gehouden met het milieu en ondernemingen proberen zuiniger te werken. Wat kun je als ondernemer doen om van jouw bedrijf een duurzamer bedrijf te maken?

Breng je energieverbruik in kaart

De eerste stap is het in kaart brengen van je energieverbruik. Je betaalt waarschijnlijk een standaard prijs voor je energie en kijkt verder niet naar of dit wel nodig is. Vaak nemen bedrijven te veel energie af, terwijl ze dit helemaal niet nodig hebben. Kijk eens of er dingen zijn waar je op kunt besparen. Denk aan het vervangen van gewone lampen voor LED lampen of het uitzetten van alle apparaten bij het weggaan. Of investeer in verlichting die automatisch uitspringt als iedereen de ruimte heeft verlaten. Dit soort kleine dingen schelen vaak al enorm veel.

Manage je CO2-uitstoot

Klimaatverandering is niet zomaar iets, het komt steeds dichterbij. Het kan niet meer worden genegeerd. Het zou al erg veel schelen als alle bedrijven minder CO2 zouden uitstoten. Kijk er eens naar wat je hiermee kunt doen binnen jouw bedrijf. Er zijn energiebedrijven met speciale teams gericht op bedrijven die kunnen helpen met je CO2-management. Zij adviseren je over het beheren van je CO2-uitstoot. Er wordt je een energie-oplossing op maat aangeboden die past bij jouw bedrijfsvoering.

Let op de temperatuur binnen

Kijk er goed naar of het niet te warm is in je bedrijfspand. Soms zet personeel de verwarming onnodig hoog. Als je de verwarming iets lager zet en bijvoorbeeld dekentjes neerlegt voor het personeel, scheelt dit al een hoop. De dekentjes geven ook nog eens een gezellige uitstraling. Zorg er ook voor dat het pand goed is geïsoleerd. Denk aan dubbele beglazing en een juiste isolatie van vloeren en muren.

Gebruik minder plastic

Plastic is een grote boosdoener voor het milieu. Zorg ervoor dat er niet al te veel plastic binnen jouw bedrijf wordt gebruikt en verspilt. Niet elk kopje koffie of thee moet in een nieuw plastic bekertje. Hergebruik deze. Of schaf voor het personeel eigen mokken aan, zodat de plastic bekertjes verleden tijd zijn. Deze mokken kunnen worden hervuld en aan het einde van de dag in de vaatwasser worden gezet.

Kies voor flexibel werken

Kies als bedrijf voor flexibel werken en laat personeel zelf hun werktijden bepalen. Op deze manier kunnen ze files vermijden, wat een stuk duurzamer is. Of kies ervoor om personeel één dag in de week thuis te laten werken. Dit scheelt erg veel benzine, waardoor je het milieu wat spaart.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply