6 eenvoudige tips om als bedrijf bij te dragen aan duurzaamheid

0

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bekend als één van de belangrijkste trends van het ondernemerschap. Het is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering, waarbij iedere bedrijfsbeslissing in het teken staat van verschillende maatschappelijke en economische effecten. Ook wordt er rekening gehouden met de stakeholdersbelangen. Wil jij met jouw bedrijf bijdragen aan duurzaamheid? Dan kun je een begin maken door de volgende 6 tips op te volgen:

1. Verlaag de temperatuur

Wanneer je de verwarming tijdens het werken één graad lager zet, kun je al 1% besparen op de stookkosten. Zet de verwarming op een vaste temperatuur zodat het kantoor niet alleen een geschikte temperatuur heeft maar ook minder energie verbruikt. Het besparen van energie is een must voor duurzaam ondernemen!

2. Schakel je apparaten uit

Worden er op kantoor veel computers en laptops gebruikt? Vraag de medewerkers dan om de apparaten aan het einde van de dag op de slaapstand te zetten. De slaapstand verbruikt veel minder energie dan de stand-by stand, waarvoor alsnog 50% van de gebruiksenergie wordt gebruikt. Indien mogelijk kunnen de apparaten ook helemaal uitgeschakeld worden.

3. Gebruik energiezuinige lampen

Duurzaam ondernemer begint met simpele maar effectieve stappen. Zo kun je ervoor kiezen om energiezuinige lampen te gebruiken. Worden bepaalde delen van het kantoor niet voortdurend gebruikt? Kies er dan voor om bewegingssensoren te plaatsen, bijvoorbeeld in de toiletten, zodat de lampen alleen aan staan wanneer de ruimte daadwerkelijk wordt gebruikt.

4. Kies voor een groene kantine

De kantine is één van de belangrijkste ruimtes van het kantoor. Het is daarom belangrijk om ook in de kantine voor duurzame alternatieven te kiezen. Dit kun je makkelijk doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld biologisch afbreekbare koffiebekertjes of boterhamzakjes en afvalzakken van gerecycled materiaal. Ook het overstappen naar fair-trade koffie draagt bij aan duurzaamheid.

5. Gebruik gerecycled papier

Als het om printen en duurzaamheid gaat hebben we een aantal tips voor je. De meest ideale situatie is natuurlijk wanneer je op kantoor zo min mogelijk gebruik maakt van de printer en overstapt op een digitale werkomgeving. Is het toch nodig om bepaalde documenten uit te printen? Dan kun je het best gebruik maken van gerecycled papier. De kwaliteit van gerecycled papier is vergelijkbaar met ‘normaal’ papier en kan, uiteraard, ook gebruikt worden voor dubbelzijdig printen.

6. Communiceer duurzaam

Zijn de belangrijkste stappen richting duurzaam ondernemen al genomen? Denk er dan ook aan om duurzaam te communiceren. Dit kun je onder andere doen door voor ‘groene’ communicatiemiddelen te kiezen: flyers en brochures gemaakt van gerecycled papier of relatiegeschenken die in het teken staan van duurzaamheid.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply