Afleiding op het werk; wat kun je hiertegen doen?

0

Afleiding op het werk is de grootste factor waarom we ons niet volledig kunnen concentreren op het werk en het maximale uit onszelf kunnen halen om beter te worden in ons vakgebied. We krijgen op de werkvloer continu te maken met afleiding. Van een collega die je hulp nodig heeft tot externe afleidingen, zoals een berichtje op je telefoon. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld na 12 minuten geconcentreerd werken afgeleid worden. En dat de hele dag door! Je zult wel begrijpen dat als je iedere 12 minuten afgeleid wordt, je minder taken afkrijgt dan je verwacht op hoopt.

Interne en externe afleiding

Op de werkvloer krijgen we continu te maken met verschillende afleidingen, maar we kunnen een onderscheid maken tussen interne en externe afleidingen:

Interne afleidingen

 • Collega’s
 • Interne chat
 • E-mail
 • Een klant die belt
 • De glazenwasser

Externe afleidingen

 • Je mobiele telefoon
 • Privé mailbox
 • Slecht geslapen
 • Persoonlijk gaat het wat minder
 • Websites die je privé bezoek

Zoals je in het bovenstaande overzicht ziet, zijn dit slechts een aantal factoren die je kunnen afleiden van je dagelijkse werkzaamheden. Ben je net lekker geconcentreerd bezig met je taak, komt er een collega je wat vragen. Bam, afgeleid! Of je krijgt een Whatsapp berichtje en je kunt het niet laten om even te kijken (en te reageren), afgeleid. En zo gaat het de hele dag door. Hoe is het mogelijk om je optimaal te ontwikkelen in het gene waar je goed in bent als je continue te maken hebt met dit soort afleidingen? Het antwoord daarop is de afleidingen beperken op de werkvloer, maar misschien nog wel belangrijker: werknemers in laten zien wat voor consequenties deze afleidingen hebben op hun persoonlijke groei.

Afleiding beperken

Mensen die op kantoor werken, werken over het algemeen niet met hun handen maar met hun hoofd. Om kenniswerk goed uit te kunnen voeren, heb je daar je volledige concentratie voor nodig. Maar hoe kun jij je afleidingen op het kantoor beperken?

 1. Je doel moet iedere dag heel duidelijk zijn op het werk. Als je precies weet wat je taken voor de dag zijn en wat je nodig hebt om die taken zorgvuldig uit te voeren, heb je minder te maken hebben met afleidingen.
 2. Je werkzaamheden moeten uitdagend zijn voor je. Zodra je werkzaamheden te makkelijk voor je zijn, ervaar je verveling. Zodra je werkzaamheden te moeilijk voor je zijn, ervaar je stress.
 3. Je vindt het oprecht leuk wat je doet op de werkvloer. Wanneer je je werk leuk vindt, zal je je optimaal beloond voelen na het voltooien van een taak.
 4. De kantooromgeving aanpassen om afleidingen te voorkomen. Op dit punt kun je veel experimenteren, maar het belangrijkste is dat je werknemers er prettig bij voelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Noise cancelling headphones, scheidingswanden, het beter verdelen van werknemers in bepaalde ruimtes. Gaat bijvoorbeeld de telefoon af in een bepaalde ruimte waar maar één persoon verantwoordelijk voor is? Dan wordt de rest van de medewerkers ook afgeleid worden.

Conclusie

Afleiding op het werk is een groot probleem bij merendeel van de kantoren. Natuurlijk kun je niet de hele dag geconcentreerd bezig zijn, maar door kritisch te kijken naar je huidige situatie kun je vaststellen dat je nog niet het maximale uit jezelf haalt. Dit is niet alleen nadelig voor werkgevers, maar ook voor de werknemers. Begin met het doorvoeren van kleine aanpassingen, bekijk wat het effect is en doe meer aanpassingen indien nodig. Veel succes!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply