Hier moet je op letten bij het inrichten van je thuiswerkplek

0

Het nieuwe werken zorgt ervoor dat we steeds minder op kantoor, en in plaats daarvan steeds vaker op flexplekken of thuis aan het werk zijn. Als we over een flexplek beschikken, is daar meestal ook fatsoenlijk kantoormeubilair voorhanden. Maar als we thuis werken is het een ander verhaal. In een aantal gevallen werken we aan de eettafel, maar het komt steeds vaker voor dat we een thuiswerkplek hebben.

Sommige werkgevers voorzien in dat geval de werknemer van een inrichting die aan de Arbo-normen voldoet, maar het komt vaker voor dat de werknemer zelf die werkplek inricht. Ook zzp’ers zullen die thuiswerkplek zelf in moeten richten. Goed kantoormeubilair is redelijk kostbaar, de meeste werkplekken thuis zijn daarom relatief goedkoop ingericht.

Betaalbare thuiswerkplek

Uitgaande van kantoorwerk bestaat een werkplek op zijn minst uit een bureau of werkblad en een bureaustoel. Dat moet maar net passen in de beschikbare ruimte, thuis zitten we doorgaans wat krapper dan op kantoor. Een standaard bureau voor een kantoor meet 160 x 80 centimeter, maar thuis is daar vaak geen plek voor.

Afmetingen

Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat er in ieder geval een bureau is met een werkvlak van minimaal 140 x 70 cm is. De breedte doet er niet direct toe zolang er maar genoeg ruimte is, maar de diepte is wél belangrijk. Bij een minder diep bureau is er namelijk niet voldoende ruimte om de benen te strekken als het bureau tegen een muur staat. Bovendien is de diepte ook nodig om het beeldscherm of de laptop op voldoende afstand te kunnen zetten.

Een goed bureau is in hoogte verstelbaar. Met een bureau in de budget prijsklassen gaat dat meestal niet lukken. Een los werkblad dat op verstelbare meubelpoten is gemonteerd kan dan een prima alternatief zijn. Ook de afwerking is een aandachtspunt. De rand aan de zijde waar we aan zitten mag niet te scherp zijn omdat de onderarmen daar deels op steunen.

Goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is natuurlijk zeker zo belangrijk. Ook als deze wat goedkoper is, mag er niets aan de zitpositie en het comfort ontbreken. Ook moet de stoel goed verstelbaar zijn. Niet alleen de zithoogte, maar bij voorkeur ook de hoek van de zitting, en de hoogte en hoek van de rugleuning. Voor een goede zitpositie dienen ook de armleuningen te kunnen worden versteld.

Betaalbaar

Met al die eisen zal het klinken dat een goede bureaustoel heel kostbaar is, maar dat valt mee. Er zijn diverse kantoorinrichters en webshops waar heel betaalbare bureaustoelen van betaalbare kwaliteit te koop zijn. Vaak zijn deze ook nog eens in een aansprekend design zodat de thuiswerkplek uiteindelijk nog een prima aanwinst voor het interieur is.

Geschikte verlichting

Omdat het aantal uren daglicht met name in de wintermaanden beperkt is, hebben we ook geschikte verlichting nodig in ons thuiskantoor. Vooral met kantoorwerk wordt er van een desktop pc of laptop gebruik gemaakt. Zowel het beeldscherm als de toetsen daarvan kunnen flink glimmen, waar de verlichting vervolgens op dient te worden afgestemd.

In dat geval kan er het beste indirecte verlichting worden toegepast. Het licht wordt daarbij naar boven uitgestraald en via het plafond diffuus gereflecteerd. Dat resulteert in een sfeervolle, nagenoeg schaduwvrije verlichting met niet te veel contrasten en weerspiegelingen. Uiteraard dient er ook worden gekeken naar eventuele zonwering zodat binnentredend zonlicht niet als storend wordt ervaren.

De verdere inrichting

Het belang van de rest van de inrichting moet niet worden onderschat. Als de werknemer veel telefoongesprekken moet voeren, is een fatsoenlijke akoestiek heel belangrijk. Een kale ruimte met een plavuizen- of tegelvloer zal dan te hol klinken. Beter is dan gewone vloerbedekking, die dempt het geluid enigszins zodat er een fatsoenlijk telefoongesprek kan worden gevoerd.

Bergruimte

Behalve een goede stoel en bureau is er ook ruimte nodig om spullen op te bergen. Er zal dus een ladenblok, archiefkast of andere bergruimte moeten komen zodat alle kantoorspullen netjes kunnen worden opgeborgen. Ook moet er een goede plek zijn voor de computer, printer en telefoon.

Met de stijgende energieprijzen is het ook belangrijk dat je zorgt voor goede isolatie voor je thuiswerkplek. In omgeving Den Haag zijn er een hoop specialisten die je kunnen helpen met bijvoorbeeld het zetten dubbel glas.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  3/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply