Werk jij ook thuis tijdens deze corona-crisis? Dan hebben wij 5 tips om het jou gemakkelijk te maken!

0

Het kan ook eindelijk in Nederland; vanuit huis werken. Je hoeft je eindelijk geen zorgen te maken om files of dat je te laat komt op je werk. Daarbij is thuiswerken wel heel anders dan op kantoor en niet iedereen vindt het werken vanuit huis fijn. Dat verschilt natuurlijk wel per persoon en ook qua thuissituatie. Het kan te druk zijn door kinderen of buren, maar het kan ook juist heel rustig zijn wat weer te veel stilte creëert.

Productief in huis kunnen werken is een kunst. De grootste uitdaging is om 100% concentratie en motivatie te behouden. Wij geven daarom de 5 belangrijke tips voor thuiswerkers hieronder.

1. Creëer je eigen werkplek 

Om te beginnen moet je voor jezelf een goede werkplek creëren. Hoewel het erg comfortabel is om aan de keukentafel te zitten is dit niet altijd handig. De kans op afleiding is erg groot en zeker als je niet alleen in huis bent. Iedereen komt namelijk vaak in de keuken.

Daarom is het handig om een rustige kamer in je huis in te richten als (tijdelijke) werkplek. Een eigen werkplek is goed voor je motivatie en concentratie. Schaf een verstelbare tafel en een goede bureaustoel aan!

2. Blijf in contact met collega’s

Uit onderzoek is gebleken dat je een geïsoleerd gevoel kan krijgen als je het niet gewend bent om thuis te werken. Om dit te voorkomen is het van belang om zo goed mogelijk in contact te blijven met je collega’s. Blijf elkaar bijvoorbeeld complimenteren! Feedback geven is daarbij erg belangrijk. Zodra je iets doet voor je collega is het fijn om te horen dat hij er blij mee is.

Als je nog geen WhatsApp groep hebt met je team, is het nu tijd om er eentje aan te maken. En houd vooral de kantoorhumor erin!

3. Maak duidelijke afspraken in huis 

Het is fijn om een dagje thuis te werken, maar dat betekent niet dat je kan gaan Netflixen of voor je kinderen kunt zorgen. Het is dus handig om duidelijke afspraken te maken met iedereen in huis. Zo word je niet onnodig gestoord door en kunnen ze dus rekening houden met de tijden dat jij aan het werk bent.

Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je collega’s en werkgever. Om verwarring te voorkomen is het handig om bijvoorbeeld gezamenlijk af te spreken wanneer je wel of niet aanwezig bent op kantoor.

4. Plan je dag in

Om te beginnen zet een wekker! Stap elke dag rond hetzelfde tijdstip uit bed om een ritme aan te houden. Maak ook een vaste afspraak met jezelf om elke dag 08.30 uur aan je werktafel te zitten. Vind je dat je in een relaxmodus zit? Kleed je dan om! Om je dag met energie en volle concentratie te beginnen is het belangrijk om elke ochtend te ontbijten.

Stel aan het begin van je dag een duidelijke planning op met doelen. Zo kun je makkelijk bijhouden wat je per dag hebt gedaan. Ten slotte stop ook op tijd met werken. 

5. Pak je slaap, ga op tijd naar bed

Als laatste tip is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan en genoeg te slapen! Val niet in de grootste huiswerkval om ’s avonds lang door te blijven werken. Soms ben je overdag afgeleid of kun je je niet concentreren en twijfel je eraan om die uren s’ avond in te gaan halen.

Om wakker te blijven ga je zoveel mogelijk koffie drinken, maar in plaats daarvan is het beter om op tijd naar bed te gaan. Slaap is je beste vriend om je immuunsysteem sterk te houden.

Bovendien is een dag zonder je concentratie al verloren en ’s avonds kan je dat niet goedmaken. Het beste is dan om op tijd naar bed te gaan en de volgende ochtend met volle en nieuwe concentratie aan het werk te gaan.

De beste manier om elke dag met 100% concentratie en motivatie te kunnen werken is door een ritme aan te houden: vroeg naar bed en vroeg opstaan.

Ook leuk om te lezen: 4 tips voor veilig thuiswerken

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply