Jouw kantoorruimte inrichten voor de beste prestaties

0

Als bedrijf streef je naar het hoogst haalbare en is het zaak alle factoren te optimaliseren voor het beste resultaat. Een kantoor heeft invloed op het functioneren van werknemers, de motivatie om naar kantoor te gaan, de productiviteit en het bedrijfsresultaat. Een optimaal kantoor bevordert de prestaties van de werknemers. Maar hoe creëer je de optimale inrichting voor jouw kantoorruimte?

Van werkruimtes naar flexruimtes

Het is lastig om een kantoor te ontwerpen waar zowel introverte als extraverte medewerkers optimaal kunnen presteren. Juist de combinatie tussen werkplaatsen om samen te komen en ruimtes waar je jezelf kunt terugtrekken voor concentratie lijkt het beste te werken. Het flexibel indelen van werkruimtes eb de ruimte afstemmen op de werkzaamheden zorgt voor een betere prestatie. Veel verplaatsen van plek en bewegen stimuleert prestaties enorm. Productiviteit stijgt wanneer personeel kan kiezen uit verschillende werkplekken zoals stilteplekken en sta-werkplekken.

Zorg voor veel licht

Natuurlijke verlichting is vooral belangrijk tijdens de winterse donkere dagen. Hoe lichter je kantoor is, hoe productiever je werknemers zijn. Als je kantoor weinig daglicht heeft kan dat stress, hoofdpijn en vermoeide ogen veroorzaken. Het beste voor je werknemers is om vooral gebruik te maken van natuurlijk licht. Kunstmatig licht verstoort je ritme en veroorzaakt juist vermoeidheid.

Breng kleur aan kantoorwanden

Het klinkt misschien vreemd om een felle kleur op muren aan te brengen. Onderzoek van de University of British Columbia wijst er echter op dat de kleur blauw zorgt voor meer creativiteit, terwijl de kleur rood kan leiden tot een verhoging van concentratie. Voor vergaderruimtes of brainstormsessies kun je dus het beste mensen plaatsen in een blauwe ruimte om zo creatieve ideeën te stimuleren. Dus kijk goed naar de kleuren van de muren voor je nieuwe kantoor. Tegenwoordig houden verhuurders al steeds meer rekening met dergelijke wensen en bieden zij kantoren die hier al over beschikken. Bijvoorbeeld bij kantoren in Rotterdam of kleinere plaatsen als Schiedam.

Moderne kunst in het kantoor

Het is niet heel verrassend dat (moderne) kunst bijdraagt aan een creatieve werkomgeving. Dit komt omdat je kunst associeert met creativiteit wat je in een bepaalde stemming brengt die tot meer ideeën leidt. Het stimuleert gevoelens, geeft kalmte en het geeft werknemers iets om naar te kijken. Kunst geeft een enorme boost aan werktevredenheid productiviteit en gezondheid.

Voorkom geluidsoverlast

Werken in een drukke luidruchtige kantoorruimte zorgt gegarandeerd voor afleiding. Dit resulteert in een lagere productiviteit wat je prestaties benadeelt. Indien je werknemers afgeleid worden door geluid kun je het beste geluiddempende apparatuur in het kantoor aanbrengen. Dit zorgt voor een verhoogde concentratie en brengt werknemers tot rust.

Planten in de kantoorruimte

De meeste werknemers brengen het grootste gedeelte van de dag door op kantoor. Het is daarmee niet zo gek dat werknemers natuurlijke elementen verwelkomen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen maar liefst 12% sneller hun taken op een computer uitvoeren als er een plant aanwezig is in de ruimte. Dat niet alleen, kantoorplanten zijn ook een welkome aanvulling op het interieur van ieder kantoor en zorgen voor de schonere lucht, zuurstofrijke lucht.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply