Nieuwe internetprogramma’s? Zo leert je personeel ermee werken

0

Als ondernemer is het niet alleen elke dag een uitdaging om geld te verdienen, het is ook belangrijk om de ICT op orde te hebben én om personeel bij de tijd te houden. Natuurlijk stuur je de medewerkers regelmatig op cursus en houdt jouw ICT-afdeling de digitale zaken in het oog. Maar soms komen die twee samen en dat moet slim aangepakt worden. Nieuwe programma’s heeft het personeel niet zomaar onder de knie, maar met een goede voorbereiding komt het zeker goed.

1. Licht het personeel op tijd in

Niets zo vervelend voor mensen als ze op hun werk komen en een compleet nieuwe werkwijze moeten hanteren. Veranderingen zijn soms noodzakelijk, maar ze zijn vaak niet in één dag gedaan. Zorg daarom dat het personeel op tijd op de hoogte is van aanstaande wijzigingen zodat ze zich kunnen voorbereiden op dat wat gaat komen. Wellicht willen mensen nog wat dingen afronden op de voor hen vertrouwde werkwijze, zodat ze daarna de rust hebben om alles goed onder de knie te krijgen. Geef die vrijheid, zodat de overgang daarna zo soepel mogelijk verloopt.

2. Zorg voor een goede training

Een goede ICT training is onmisbaar wanneer er nieuwe systemen in beeld komen. Niet iedereen is een whizzkid en dat hoeft ook niet. Ruim een op drie medewerkers doet niets tot weinig aan eigen ontwikkeling, zorg daarom voor goede trainingen om overal in het bedrijf de kennis up to date te krijgen. Het zal voor sommige medewerkers best even lastig zijn, maar ook voor mensen die hangen aan hun vertrouwde werkwijze, zal het snel wennen om nieuwe internetprogramma’s te gebruiken als ze een gedegen training krijgen. Laat medewerkers vooral zélf werken met het nieuwe systeem en zorg dat de trainer het tempo aanpast aan de groep.

3. Toon begrip

De verandering van programma’s kan voor het personeel best ingrijpend zijn. Je hebt geschikt en passend personeel voor je bedrijf voor je bedrijf gevonden en die mensen wil je graag aan boord houden. Het sterkt veel mensen als hun leidinggevende begrip heeft voor hun moeilijkheden. Geef medewerkers de tijd om aan nieuwe systemen te wennen, zorg dat de training goed gegeven wordt, maar laat medewerkers daarna niet aan hun lot over. Een goede handleiding die altijd beschikbaar is op het intranet neemt al veel onrust weg en een begripvolle manager doet wonderen voor de werkmoraal.

Nieuwe internetsystemen zullen uiteindelijk gemeengoed worden in het bedrijf, maar het kan best even moeite kosten om iedereen goed op weg te krijgen. Neem de tijd, bewaar de rust en hou vertrouwen in een goede afloop.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply