Deurbeslag en veiligheid

0

Deurbeslag verwijst naar alles wat er aan een deur is bevestigd om die te verbeteren qua functionaliteit en ook uiterlijk. Het totaal zorgt ook voor de veiligheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan  de schilden achter de deurkruk, maar ook de brievenbus en de intercom kunnen hieraan bijdragen. Tot het deurbeslag hoort uiteraard ook het slot op deuren die  toegang tot het pand geven. Zeker bij een zakelijk pand waarbij er niet 24/7 iemand aanwezig is, bepaalt het slot voor een belangrijk deel hoe veilig een pand wordt geacht te zijn. Cilindersloten zijn onderdeel van een deurbeslag dat ook op veiligheid is gericht.

Het cilinderslot

Bij een cilinderslot is het de cilinder die zorgt voor de beweging van het slot. Het meest voorkomende slot is het profielslot dat een insteekslot is. Staartcilinders worden gebruikt als oplegsloten. Bij oplegsloten moet je vooral denken aan een kastje dat aan de binnenkant zichtbaar ligt op een deur die naar binnen draait. Het type werd vroeger regelmatig geplaatst maar komt in de nieuwbouw steeds minder voor.

Profielcilinders

Een standaard cilinderslot wordt meestal gebruikt op een deur met een dikte van ongeveer 40 millimeter. De lengte van de profielcilinder wordt ook aangegeven in millimeters. De standaard cilinder is 30/30, maar sommige fabrikanten gebruiken ook 31/31. Hierbij wordt aangegeven de lengte vanaf het midden naar beide kanten. De extra millimeters bij een deur van 40 millimeter worden gebruikt om de schilden op te zetten met de deurkruk of de -greep. Bij een stevig schild is dit namelijk ongeveer 10 millimeter dik. Als jouw deur dikker is, heb je verlengde cilinders nodig. Bij dat soort cilinders wordt het slot vaak uit het midden van de deur gemonteerd. De lengtes verspringen altijd met 5 millimeter en er zijn diverse combinaties zoals 30/50 maar ook 35/45.

Veiligheid door SKG goedkeuring

Wil je zeker zijn dat het cilinderslot van goede kwaliteit is en bescherming tegen inbraak biedt, kies dan voor een SKG goedgekeurd slot, bij voorkeur 2 of 3 sterren.

SKG 2 sterren. De sloten hebben een gedeeltelijke boorbeveiliging. Ze zijn ook goed beveiligd tegen de zogenaamde klopsleuteltechniek en het bekende lockpicking. Een ongewenste bezoeker zal dus behoorlijk veel moeite moeten doen om binnen te komen. Deze sloten zijn echter niet bestand tegen het geweld van kerntrekken.

SKG 3 sterren. Als uw pand op een redelijk afgelegen locatie staat is een 3 sterren slot zeker het overwegen waard. Deze sloten hebben een zware boorbescherming. Lockpicking en slagsleuteltechniek zijn niet succesvol om deze sloten op te krijgen. Daarbij zijn ze voorzien van een stalen brug. Hierdoor is het niet mogelijk om het slot met kerntrekken te openen. Let hierbij er wel op dat het slot goed wordt gemonteerd omdat een dergelijke cilinder slechts aan één zijde is beveiligd tegen kerntrekken.

Tip

Ook een goed slot kan worden geknakt als deze niet wordt beschermd door een goed veiligheidsbeslag. Kies daarom ook voor de rest van het deurbeslag zoals de schilden voor SKG goedgekeurd materiaal. Dat geeft een veilig gevoel.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply