5 veelgestelde vragen over brandblussers op kantoor

0

In grote bedrijfsgebouwen is het verplicht om goedgekeurde brandblussers te hebben.Veel mensen lopen immers een groot risico wanneer daar brand uitbreekt. Bij sommige verzekeringen is het hebben van brandblussers dan ook verplicht. De brandblussers kun je het best plaatsen op plaatsen waar vaak de brand begint, zoals in een bedrijfskeuken. Onderstaand 5 veelgestelde vragen over brandblussers bij bedrijven.

1. Welk soort brandblusser heb je nodig?

Er wordt vaak advies gevraagd omtrent welke brandblusser geschikt is voor welke omgeving. Bij het maken van een keuze wordt er vooral gekeken naar wat voor brand er kan ontstaan. Zo worden branden bijvoorbeeld verdeeld in de volgende klassen: brandklasse A (vaste stoffen), brandklasse B (vloeistoffen), brandklasse C (gassen), brandklasse D (metalen) en brandklasse F (olie en vetten). Afhankelijk van de activiteiten die binnen je bedrijf plaatsvinden, dien je een risico-inschatting te maken. Met welk type brand zou je op kantoor te maken kunnen krijgen?

2. Hoe vaak moet je een brandblusser controleren?

Eén keer in het jaar is raadzaam. De brandblussers en de brandslanghaspels worden dan gecontroleerd afhankelijk van de brandrisico’s en omgeving. Eens per vijf jaar moet er een uitgebreide controle gehouden worden. De brandblusser zal dan wellicht weer opnieuw moet worden gevuld. Ook de brandslanghaspels moeten gecontroleerd worden, er wordt dan een druktest uitgevoerd. Na tien jaar moeten alle draagbare blustoestellen worden gecontroleerd. Na twintig jaar worden ze vervangen.

3. Hoeveel brandblussers moet ik bezitten?

Eerst worden de vragen gesteld: hoe groot is het risico op welke soort brand? Hoeveel mensen zijn er aanwezig? Wat is de grootte van het gebouw? Hieruit wordt een berekening gemaakt voor hoeveel brandblussers het verstandigst zou zijn te bezitten. Bij een groot risico moet je uitgaan van ongeveer 1 brandblusser per 100 m2, Bij minder risico 1 blusser per 300 m2.

4. Waar moet ik mijn brandblussers plaatsen?

Je moet de brandblussers plaatsen in de ruimte waar je zo snel mogelijk bij kunt zijn als er brand uitbreekt. Ook moeten de brandblussers goed zichtbaar worden bevestigd. Er worden bij de blustoestellen pictogrammen geplaatst zodat de plaats goed herkenbaar is bij een noodsituatie.

5. Wat is de levensduur van mijn brandblusser?

Volgens de NEN mag een brandblusser niet ouder zijn dan 20 jaar. Het is in ieder geval verstandig om een brandblusser na 10 jaar uitvoerig te laten keuren en onderhouden. Het is dan in sommige gevallen wellicht toch goedkoper om als er groot onderhoud nodig is om een nieuwe brandblusser aan te schaffen.

Heb je zelf nog suggesties als het gaat om brandveiligheid op kantoor? Deel het met ons in de comments.

Dit artikel werd je aangeboden door BrandblusserXL, online partner op het gebied van brandveiligheid. In de webshop vind je o.a. diverse brandblussers, maar ook rookmelders en andere producten die de veiligheid op kantoor verhogen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply