Creëer sfeer op de werkvloer met een lichtplan

0

Er wordt te weinig stilgestaan bij de negatieve effecten van slecht verlichte ruimtes. Niet alleen is licht bepalend voor de sfeer, het kan ook de productiviteit op kantoor verminderen. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met de functies van de ruimtes in een kantoorgebouw. Voor elke ruimte is een zogenaamd lichtplan vereist om elke ruimte optimaal te verlichten.

Slechte verlichting, is dat zo erg?

Slechte verlichting heeft niet alleen impact op de sfeer of de productiviteit. Een te donkere kamer kan ook van invloed zijn op ons humeur, zeker tijdens de donkere dagen in het najaar. Een stijlvol ingericht kantoor kan ook rommelig of somber overkomen als er te weinig of niet goed gebruik wordt gemaakt van de juiste verlichting. Bovendien is het voor een werkplek erg belangrijk dat deze goed verlicht is. Tegenwoordig brengen we een groot deel van de dag achter de computer door. Doe je dit in donkere ruimtes, dan raak je eerder vermoeid en heb je meer kans op hoofdpijn. Dit komt omdat je ogen extra hard moeten werken als het licht in je werkruimte niet goed is.

Een ruimte goed verlichting

De meeste ruimtes zijn bedoeld om te werken of te vergaderen. Hier is het belangrijk dat de ruimtes goed verlicht worden. Aan de sfeer wordt weinig aandacht besteed, maar het kan het werkplezier wel daadwerkelijk verhogen. Felle lampen kunnen bijvoorbeeld reflecteren in beeldschermen, wat irritant kan zijn voor je werknemers. Daarnaast kan een kale, open kantoorruimte zorgen voor een anonieme sfeer en geluidsoverlast. Denk dan eens aan sfeerverlichting om een natuurlijke verdeling te maken, of maak gebruik van akoestische verlichting om geluidsoverlast te beperken.

Andere ruimtes zijn er om te lunchen of te borrelen en tegenwoordig zijn er ook ruimtes om te ontspannen op kantoor. Een lunchruimte of recreatieruimte in een kantoor heeft sfeervolle verlichting nodig. Heb je vaak klanten over de vloer? Dan wil je geen felle TL-bakken in het plafond hangen. Bij het inrichten van deze ruimtes is vooral de sfeer bepalend. In de lobby is een warm welkom belangrijk. Werknemers en gasten moeten zich thuis kunnen voelen bij binnenkomst. Dit kun je doen door zachte, sfeervolle verlichting aan te brengen. Je maakt extra indruk op klanten met een mooie kroonluchter of een aantal hanglampen in variërende grootte voor een speels effect.

Wil je een gezellige sfeer creëren waarin je werknemers elkaar beter kunnen leren kennen? Kies dan voor een inrichting die aanvoelt als een huiskamer. Door een ruimte mooi aan te kleding met fijne loungestoelen en banken, geef je werknemers de tijd en ruimte om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Door speels gebruik te maken van de verlichting kan je verschillende plekken creëren waarin iedereen zich op zijn gemak kan voelen. Zo’n ruimte is ideaal voor één-op-één gesprekken, informele meetings en bedrijfsfeestjes.

Een lichtplan maken

Wil jij alles uit je kantoorinrichting halen? Maak dan gebruik van een lichtplan bij de inrichting van je kantoorruimte. Deze kan je eenvoudig zelf maken door een schets te maken van de kantoorruimte.

  • Bekijk welke functies de verschillende ruimtes moeten hebben en ga nu of er bepaalde accenten gelegd moeten worden op schilderijen of bijvoorbeeld een bedrijfslogo in de receptie.
  • Op basis van de inrichting kan jij vervolgens bepalen op welke plekken verlichting moet komen te hangen.
  • Geef per ruimte of per lamp aan wat voor soort licht er aanwezig moet zijn. Als er meerdere functies zijn in een ruimte kan dimbaar licht een oplossing zijn.
  • Geef op je schets aan waar de lichtschakelaars aanwezig zijn of waar deze moeten worden toegevoegd.

Bij het maken van zo’n lichtplan kan jij je ook laten adviseren door ontwerpers. Hoe dan ook kom je met een goed doordacht lichtplan tot de beste verlichting voor alle ruimtes in je kantoor. Of het nu gaat om een receptie, vergaderruimte of kantine, de verlichting is een sfeerbepalende factor, die je niet mag onderschatten.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply