Zo maak je jouw kantoorpand gebruiksvriendelijk

0

Een groot deel van je dag breng je door op kantoor. Dit is immers je werkplek en mogelijk ook de ruimte waar je jouw zakenrelaties ontvangt voor besprekingen. Het is daarom van belang dat je in een gebruiksvriendelijke ruimte te werk gaat. In dit artikel geven we een aantal tips die je helpen om je kantoorpand gebruiksvriendelijk te maken.

Welke ruimtes mogen niet ontbreken?

De ruimte waar je in werkt moet groot genoeg zijn voor alle collega’s. Het is niet prettig werken wanneer je met te veel mensen in een kleine ruimte zit. Daarnaast is het handig om een aparte kamer voor vergaderingen te hebben. Naast dat dit professioneel overkomt, zorg je er tevens voor dat je de andere collega’s niet stoort. Wanneer je veel klanten ontvangt is het slim om een ontvangstruimte of wachtkamer te creëren. De ruimte waar de klant als eerst binnenkomt speelt namelijk een belangrijke rol bij het creëren van een eerste indruk. Bedenk voordat je een bedrijfspand uitkiest ook of het pand voorzien moet zijn van een parkeerplaats. Komt merendeel van de werknemers met de auto? Gaan er veel afspraken op het kantoor plaatsvinden? Hoeveel parkeerplekken zijn er nodig? Stel jezelf deze vragen en bepaal of het bedrijf een eigen parkeerplaats nodig heeft.

Toegankelijk voor iedereen

Houd rekening met mindervalide personen bij de indeling van het pand. Zorg ervoor dat het pand ook voor hen goed toegankelijk is. Denk hierbij aan een oprijplaat bij verhogingen of kies bewust voor zo min mogelijk drempels en verhogingen in het pand. Hierdoor wordt het pand een stuk toegankelijker voor mensen die in een rolstoel zitten. Je hebt ook de mogelijkheid om het gebouw volledig toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Het gebouw wordt dan gekeurd volgens de Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITS) om het ITS-keurmerk te krijgen. Hoewel dit keurmerk niet wettelijk verplicht is, geeft dit keurmerk wel aan dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt tegenover mensen met een beperking. Zorg ervoor dat ook het toilet geschikt is voor mindervaliden. Dit kun je doen door wandbeugels toe te voegen aan het toilet. Zo creëer je extra steunpunten voor mindervaliden en kunnen zij zelfstandig toiletteren.

Punten om de toegankelijkheid van mindervaliden te bevorderen:

  • Voldoende verlichting
  • Mindervalide toilet
  • Brede gangen
  • Oprijplaten voor hoge drempels
  • Mindervalide parkeerplekken

Meubelen

Meubels zijn belangrijke onderdelen bij het gebruiksvriendelijk maken van een werkplek. Omdat iedereen op een fijne manier achter zijn bureau wil zitten, is het raadzaam om te kiezen voor bureaus en bureaustoelen die in hoogte verstelbaar zijn. Denk aan voldoende kasten om documenten in op te slaan. Niemand wil tussen stapels papier werken. Ook in dit geval kun je bewust kiezen voor lage kasten zodat deze voor iedereen toegankelijk is.

Verdiep je in de behoeften van jouw medewerkers. Wat zijn hun wensen en wat vinden zij  belangrijk op kantoor? Kom hierachter en creëer een gebruiksvriendelijk kantoorpand!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply