Is jouw kantoor goed toegankelijk? Bekijk onze checklist

0

Kantoren ontvangen klanten, bezoekers en personeel van alle leeftijden en in diverse lichamelijke omstandigheden. Hierbij is het lang niet altijd even makkelijk voor ieder persoon, denk aan iemand met een beperking. Een kantoor moet daarom goed toegankelijk zijn voor ieder mens en hier aanpassingen voor hebben. Sinds januari 2017 is toegankelijkheid voor gehandicapten bij alle bedrijven verplicht. Waar je allemaal op moet letten? Dit vind je terug in onze checklist!

Entree

De toegankelijkheid van een kantoor begint al bij de entree. Zorg dat deze goed bereikbaar is en zorg voor een fiets en scooterverbod voor het pand. Zo kunnen slechtziende mensen veilig de entree bereiken en is er plaats (90 centimeter breed) voor eventuele invaliden in een rolstoel om over de stoep te rijden. Daarnaast moet er gedacht worden aan genoeg licht om de entree goed zichtbaar te maken en het plaatsen van een bel op middelhoogte. Zo kunnen zowel lange als kleine mensen en mensen in een rolstoel aanbellen. Ook de deur moet makkelijk te openen zijn (automatische deur) en er moet een oprijplaat aanwezig zijn of andere mogelijkheid voor iemand die slecht ter been is of in een rolstoel zit.

Toilet

In het toilet moeten er ook bepaalde voorzieningen aanwezig zijn om het voor een ieder toegankelijk te maken. Bij ouderen kan het lastig zijn om zelfstandig weer omhoog te komen, zorg dus voor een hulpmiddel voor senioren zoals een pakpaal. Ook hier geldt weer voor genoeg ruimte voor mensen in een rolstoel of iemand die hulp behoeft van een ander persoon tijdens een toiletbezoek. Er moeten naast normale toiletten ook speciale invalide toiletten ter beschikking zijn. Panden toegankelijk maken voor mensen met een beperking is sinds 2017 zelfs verplicht voor bedrijven.

Trap

Voor zowel gehandicapten, en mensen die slecht ter been zijn (zoals senioren of mensen met een chronische spierziekte bijvoorbeeld), kan een trap een crime zijn. Een reguliere lift, kooilift of traplift is hier dus gewenst. Men kan zich door middel van één van deze manieren voortbewegen naar andere verdiepingen zonder dat zij hierin beperkt worden.

Daarnaast moet er gedacht worden aan het toegankelijk maken van diverse openbare ruimte zoals: kantines, wachtruimtes en vergaderruimtes. Een kantoor toegankelijk inrichten begint buiten, naast de entree kan er ook gedacht worden aan een gehandicaptenparkeerplaats. Daarnaast is er een officieel keurmerk voor bedrijven die het voor iedereen mogelijk maken hun gebouw te betreden. Dit is het ITS-keurmerk (Integrale Toegankelijkheidsstandaard), waarmee je direct aangeeft of je aan alle eisen voldoet en de toegankelijk voor ieder mens geldig is.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  2/5]

Eigenaar van Het Kantoorkompas

Leave A Reply